Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Bundesbank: Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Ενάντια σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα  -μετά τη λήξη του τρέχοντος τον ερχόμενο Αύγουστο- τάσσεται εμμέσως η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank).



Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την Bundesbank,  κάτι τέτοιο θα "αποδυνάμωνε" τη μεταμνημονιακή πορεία των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η Bundesbank εκτιμά πως μία συμφωνία για τη διαμόρφωση μίας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης -όπως εκείνη που συστήνουν η ΕΚΤ και η ΤτΕ- πρέπει να λάβει την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων χωρών - μελών της ευρωζώνης.

Επίσης, η Bundesbank επισημαίνει πως δεν χρειάζονται, ούτε "αναγκαστικά", ούτε "σύντομα" επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, πέραν εκείνων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση της για τον Μάιο του 2018, η Bundesbank επισημαίνει ρητά πως "μία εκτεταμένη θωράκιση" της ελληνικής οικονομίας "από τις αντιδράσεις των αγορών μετά το πέρας του προγράμματος" (σ.σ. τρίτου μνημονίου) θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ".

Πριν από αυτήν την παραδοχή, η Bundesbank, επισήμαινε πως κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκαν σοβαρές δυσκολίες στο παρελθόν, αλλά αυτές αναχαιτίστηκαν λόγω της πίεσης των πληρωμών των δόσεων από το πρόγραμμα στήριξης.

Επίσης από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τονίζεται πως είναι "εφικτός" ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων το 2019 αλλά και "μακροπρόθεσμα" και, έτσι, "δεν είναι αναγκαστικά απαραίτητο ότι πρέπει να ληφθούν σύντομα επιπλέον μέτρα ελάφρυνση του χρέους" της Ελλάδας.

"Αποφασιστικός" παράγοντας "στη μελλοντική πορεία της Ελλάδας και στη βιώσιμη επιστροφή της στις  αγορές αναμένεται να είναι μία αξιόπιστη και στέρεη χρηματοοικοινομική, οικονομική πολιτική πορεία", σημειώνεται στην έκθεση της Bundesbank.

Από την ίδια πλευρά επισημαίνεται πως "μία πιστοληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα", όπως εκείνη που "συστήνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδας", θα χρειασθεί την "έγκριση των Εθνικών Κοινοβουλίων" χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Η Bundesbank αναφέρεται και στην "αντίθετη" σε σχέση με εκείνη της ΕΚΤ και της ΤτΕ πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν "να χρησιμοποιηθούν τα 'μέσα' από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης δηλαδή τα αποθεματικά" σαν "μαξιλάρι ασφαλείας", χωρίς ωστόσο να την υιοθετεί.

Συμπληρώνει πάντως πως με αυτόν τον τρόπο, "θα μπορούσε η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί χωρίς να προσφύγει στις αγορές κεφαλαίων".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com