Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΕΣΕΕ: Υποτονική η κίνηση στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις

Χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι κατέγραψαν περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις (56%) κατά τις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις του 2018, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο περσινό που είχε φτάσει στο 70%.



Αναφορικά με την εικόνα των πωλήσεων με βάση το μέγεθος της επιχείρησης, φαίνεται ότι οι πιο μικρές επιχειρήσεις είχαν δυσμενέστερη εικόνα. Ενδεικτικά, το 70% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών μικρότερο των 30.000 ευρώ σημείωσε πτώση πωλήσεων.

Βάσει της έρευνας η πλειονότητα των επιχειρήσεων (53%) θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις δεν επηρεάζουν τον συνολικό τζίρο της ανοιξιάτικης – καλοκαιρινής περιόδου, ενώ το 29% κρίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο και το 15% θετικό.

Στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις συμμετείχε η πλειονότητα των επιχειρήσεων (80%), ενώ ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης 6 στις 10 επιχειρήσεις πραγματοποίησε εκπτώσεις μεταξύ 11% και 40%,  το 32% μεταξύ 11 – 20% και το 28% μεταξύ 21 – 40%.

Το 53% των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων και το 14% στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών. Διαφοροποίηση καταγράφεται στις άλλες κατηγορίες όπου το 17% έκανε εκπτώσεις σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και το 13% σε εμπορεύματα stock.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή της εαρινής εκπτωτικής περιόδου επιβεβαιώνεται η κυρίαρχη τάση που καταγράφεται σε όλες τις σχετικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ.

Συγκεκριμένα, η πλειονότητα αναφέρει ότι η λειτουργία της Κυριακής δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων (46%) και το 37% δηλώνει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο. Επίσης, η ανάγκη απασχόλησης προσωπικού την Κυριακή καλύπτεται, είτε προσωπικά από τον επιχειρηματία, είτε με επέκταση του ωραρίου των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων χωρίς, δηλαδή, να πραγματοποιηθούν επιπλέον προσλήψεις. Τέλος, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις φαίνεται να καταγράφουν αύξηση του λειτουργικού κόστους από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com