Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Αλλαγές- εξπρές στα γενόσημα φάρμακα

Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων όταν επιλέγουν τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα έναντι της αντίστοιχης πρωτότυπης θεραπείας (φάρμακα που προστατεύονται από πατέντα), βρίσκεται εδώ και μήνες στο "συρτάρι" του υπουργείου Υγείας. Όμως η πίεση των Θεσμών προς την πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους για επίσπευση της θέσπισης κινήτρων- τόσο σε ασφαλισμένους, όσο και φαρμακοποιούς- για την προώθηση των γενοσήμων σκευασμάτων φέρνει πιο κοντά τις τελικές αποφάσεις.



Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι αλλαγές στη συμμετοχή όσον αφορά τα γενόσημα θα έρθουν άμεσα, πιθανόν και μέσα στο καλοκαίρι. Στόχος η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η στροφή των ασθενών σε οικονομικότερες θεραπείες, που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα μειώσουν τη μεγάλη υπέρβαση που καταγράφεται στο εν λόγω κονδύλι (οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται στο 65% της εκάστοτε τιμής του φαρμάκου αναφοράς).

Το θέμα βρέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και το μήνυμα που έλαβε η ελληνική πλευρά είναι πως "δεν υπάρχει άλλος χρόνος".

Οι πληροφορίες λένε πως εξετάζεται η μηδενική ή έστω μειωμένη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους, καθώς οι μειώσεις που έχουν συντελεστεί στην τιμή των γενοσήμων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την αύξηση των μεριδίων τους σε όγκο και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Παράλληλα φαίνεται να προωθείται η θέσπιση υψηλότερων ποσοστών κέρδους για τους φαρμακοποιούς- ενδεχομένως και για τους γιατρούς- ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων που θα πραγματοποιούν (ή που θα συνταγογραφούν αντίστοιχα).

Οι "επιδόσεις" των γενοσήμων στην αγορά του φαρμάκου έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό των Θεσμών. Τα μερίδια τους σε όγκο να υπολογίζονται σε περίπου 23- 26%, ενώ βάσει αξίας αποτελούν το 20% των φαρμάκων που διακινούνται συνολικά στη χώρα. Στόχος είναι ο όγκος τους να πιάσει το 40% μέσα στο 2018.

Από την πλευρά τους, στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας εμφανίζονται θετικά στην παρέμβαση για παροχή κινήτρων, επισημαίνοντας ότι η εγχώρια παραγωγή έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 60% των αναγκών της αγοράς. Εντούτοις οι πιέσεις στην τιμολόγηση που έχουν δεχθεί τα γενόσημα έχουν οδηγήσει στην απόσυρση από την κυκλοφορία πολλών σκευασμάτων, όταν η παραγωγή τους κατέστη ζημιογόνα.

Εξίσου μεγάλες πιέσεις δέχονται εντούτοις και οι προϋπολογισμοί του φαρμάκου.  Ήδη η υπέρβαση το α΄ τρίμηνο 2018 είναι 150 εκατ. ευρώ, όταν  το α΄ τρίμηνο 2017 ήταν 105 εκατ. ευρώ  (αύξηση που ξεπερνά το 40%). Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προβλέπουν πως φέτος η υπέρβαση θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ σε κλειστό προϋπολογισμό 1,94 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com