Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Τι πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 



Τα σημεία αυτά αφορούν τον τρόπο δήλωσης και φορολόγησης των επιστροφών της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, που έλαβαν πολλοί εξ αυτών με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου του 2017, στον τρόπο κατοχύρωσης του αφορολόγητου ορίου των 8.636 ευρώ - 9.545 ευρώ και στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για όσους έχουν ηλικία άνω των 65 ετών. Ειδικότερα:

1 Οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4501/2017 τούς επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, θα φορολογηθούν για το σύνολο των ποσών αυτών με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αν στις βεβαιώσεις αποδοχών των ασφαλιστικών τους ταμείων τα ποσά αυτά έχουν συμπεριληφθεί εξ ολοκλήρου στα εισοδήματα του έτους 2017 από κύριες συντάξεις, ή θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται, καθώς και αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη, εφόσον στις σχετικές βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους φορέων, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης που επιστράφηκαν, στα έτη που αφορούν. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα και τόκους εφόσον υποβληθούν εντός του 2018.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com