Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Μαξίμου σε ΠΓΔΜ: Λύση με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό

Να συνεχίσουν από κοινού να εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό καλεί η Αθήνα τα Σκόπια, καλωσορίζοντας «την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.



Με αφορμή την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επί της πρότασης «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» για την ονομασία της γειτονικής χώρας, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι «ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς».

«Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση», καταλήγει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” είναι μια λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του κ. Ζάεφ στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ και τους πολιτικούς αρχηγούς της γειτονικής χώρας, σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια για το ζήτημα της ονομασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποδέχεται την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Κατά την κρατική τηλεόραση, σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση που παρείχε στους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι, εφόσον προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Πρόσθεσε, δε, ότι η εφαρμογή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει σταδιακά με τροπολογίες στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο κ. Ζάεφ ανέφερε σε δήλωσή του ότι Αθήνα και Σκόπια «έχουν συζητήσει μια επιλογή και μία λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της “Μακεδονίας του Ίλιντεν” είναι ο πιθανός συμβιβασμός».

«Το Ίλιντεν είναι το λαμπρό μας μέλλον, αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία», πρόσθεσε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com