Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Όλες οι ανατροπές σε κλαδικές συμβάσεις, διαιτησία, επιδόματα, προσλήψεις

Επαναφορά –και τυπικά–  της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία μετά τον Ιούνιο, καταβολή επιδόματος για την πληρωμή ενοικίου ή στεγαστικού δανείου από τις αρχές του 2019 και αύξηση προσλήψεων στο Δημόσιο το ίδιο έτος αποτελούν τα τρία σημαντικότερα μέτρα που προβλέπει η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης του Μνημονίου.



Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης στο Δημόσιο, αν και καταγράφονται αυξημένες δαπάνες για αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων το 2018 σε σχέση με το 2017.

Και αυτό ενώ σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία από-κομματικοποίησης του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, παρά τα υπερ - πλεονάσματα που ήδη  εμφανίζει ο κοινωνικός αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός (λόγω κυρίως της υπερ-φορολόγησης και της μείωσης των δαπανών για νέες συντάξεις),  η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ψηφισμένες μεγάλες μειώσεις 900.00 παλαιών συντάξεων το 2019 και με μέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονομήσει από αυτές τις περικοπές θα ενισχύσει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα (ως 24.000 ευρώ ετησίως) δίνοντας ένα πολύ μικρό ποσό με το οποίο θα συμπληρώνουν τη δόση του στεγαστικού δανείου τους ή το ενοίκιο τους.

Εξάλλου, παρά τις ενστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου (κυρίως του ΣΕΒ), η κυβέρνηση επαναφέρει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αναλυτικά, οι βασικότερες αλλαγές στο εργασιακό, στο χώρο της πολιτικής "κοινωνικής αλληλεγγύης" και στο Δημόσιο έχουν ως εξής :

Εργασιακό: Ενίσχυση της διαδικασίας της μεσολάβησης, αλλά με μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία

Συγκεκριμένα, αναφορικά  με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού.

Σε σχέση με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε η διαμόρφωση ενός μηχανισμού μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

Το μέγεθος αυτό  θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος "Εργάνη". Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει –σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας–  την επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν της ευνοϊκότερης ρύθμισης όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Κοινωνική αλληλεγγύη: Νέο επίδομα στέγασης με πόρους από τις περικοπές στις συντάξεις

Αναφορικά με το νέο επίδομα στέγασης το οποίο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν στις παραμέτρους καταβολής του. Ωφελούμενοι θα είναι πάνω από 1.300.000 πολίτες, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι κάτω από τους μισούς, δηλαδή γύρω στους 600.000.

Στόχος είναι η στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά. Το ύψος του εν λόγω επιδόματος θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ τον μήνα. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο επίδομα ανήκει στα κοινωνικά "αντί-μετρα", τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις μέσω του περιορισμού της "προσωπικής διαφοράς" από το 2019.

Το  πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα.

Δημόσιο: Εφαρμογή κανόνα αποχωρήσεων - προσλήψεων 1:1 από το 2019 και όχι από το 2020. Eκκρεμεί η αποκομματικοποίηση

Έγινε  αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς για επαναφορά του κανόνα αποχωρήσεων – προσλήψεων  τακτικών υπαλλήλων στο Δημόσιο  στο λόγο 1:1, για το έτος 2019. Υπενθυμίζεται πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής το οποίο πέρασε πέρσι η κυβέρνηση προέβλεπε ότι θα ίσχυε ο κανένας 1:2 το 2019, ενώ το 1:1 θα ίσχυε από το 2020.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έφερε ένα χρόνο νωρίτερα την εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση. Επιπλέον, υπήρξε συμφωνία στα ζητήματα που αφορούν το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και την Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ηλεκτρονική αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ θα υπάρξουν άλλοι δύο κύκλοι κινητικότητας έως το τέλος Δεκεμβρίου στους οποίους θα ενταχθούν όλοι οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου.

Αναφορικά με την επιλογή επιτελικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, καταγράφηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, ενώ συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης και για τις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων.  Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος του 2019, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην επιλογή νέων γενικών γραμματέων και προϊσταμένων τμημάτων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com