Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Eurogroup: Το β’ 15νθήμερο Μαρτίου τα 5,7 δισ.

Το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου θα εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.



Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σεντένο επεσήμανε ότι τον Απρίλιο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και τον μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος.

Επεσήμανε, δε, ότι το Eurogroup εξέτασε τα βήματα της Ελλάδας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι η χώρα δείχνει «ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και εν συνεχεία το δ.σ. του ESM θα ανάψει «πράσινο» για την εκταμίευση της δόσης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 5,7 δισ. πιθανώς θα εκταμιευτούν εντός του Μαρτίου και ένα ακόμη δισ. το επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον σημειώνεται πρόοδος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Ανέφερε εξάλλου ότι «είμαστε μπροστά σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, ωστόσο προειδοποίησε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Όπως είπε, βρισκόμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο πρέπει να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις για τη θετική ολοκλήρωση προγράμματος αυτό το καλοκαίρι.

Ως τότε, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μοιάζει με νέο πρόγραμμα. Συμπλήρωσε ότι οι εργασίες της τελευταίας αξιολόγησης έχουν ξεκινήσει καλά και πρέπει να επιταχυνθούν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com