Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γ. Χουλιαράκης: Δεσμεύομαι για μηδενισμό ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου έως το τέλος του προγράμματος

Μέχρι τέλος Αυγούστου θα υπάρχει πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η οποία σε ότι αφορά την γενική κυβέρνηση ανέρχεται σήμερα σε  2.443,4 δισ. ευρώ υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.



"Δεσμεύομαι για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων μέχρι το τέλος του προγράμματος" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Χρήστου Σταϊκούρα, τομεάρχη  Οικονομικών της ΝΔ.

"Η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων θα έπρεπε να είχε γίνει τέλος του 2016 όπως είχατε δεσμευτεί στο Μνημόνιο που εσείς υπογράψατε και μετά το συμπληρωματικό που φέρατε, πήγατε την ημερομηνία τον Ιούνιο του 2017 και σήμερα μας λέτε τον Αύγουστο του 2018" απάντησε ο κ. Σταϊκούρας. "Το εύχομαι. Εκτίμησή μου είναι πως η πλήρης εκκαθάριση πάει για τις αριστερές καλένδες. Η κυβέρνηση δεν ξέρει, δεν θέλει, και δεν μπορεί να ρίξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία".

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι το Δημόσιο έχει ίδιους πόρους "και έχει γιατί ήταν αποτελεσματική η διαχείριση  των προϋπολογισμών των δύο τελευταίων ετών, 2016-2017. Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ήταν ποτέ στα υγιή επίπεδα των τελευταίων χρόνων" είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι συμφωνεί με τον κ. Σταϊκούρα για τη σημασία που έχει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για την οικονομία αλλά διαφωνεί με τη διαπίστωση του πρώην υπουργού ότι το ύψος τους είναι σήμερα εκεί που ήταν και το 2014.

Δίνοντας τα μεγέθη ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου από το Σεπτέμβριο του 2015 "που σταθεροποιήθηκε η κατάσταση" μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 μειώθηκαν από 5,225 δισ. σε 2,443,4 δισ. σήμερα.

Απαντώντας ο Χρ. Σταϊκούρας αφού υπογράμμισε ότι στα ληξιπρόθεσμα ο υπουργός δεν αναφέρει τις επιστροφές φόρων και την μη έκδοση συντάξεων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει εσωτερική στάση πληρωμών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com