Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Στα 1,3 δισ.ευρώ το deal Σαββίδη- Japan Tobacco

Σε 1,3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται το deal της πώλησης της ρωσικής καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak (Ντανσκόι Ταμπάκ), του ομίλου Agrokom του Ιβάν Σαββίδη σε μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες του κόσμου. Η συμφωνία περιλαμβάνει και τη ΣΕΚΑΠ. 



H Japan Tobacco Inc., αγοράζει τη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak (Ντανσκόι Ταμπάκ), η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη, έναντι 90 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,3 δισ. ευρώ), γράφει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

«Η εξαγορά αυτή δείχνει την επιδίωξη μας να ενισχύσουμε την ηγετική μας θέση στην Ρωσία. Η συμφωνία θα αυξήσει το μερίδιο μας στην αγορά, περίπου στο 40% και σε σύντομο διάστημα θα αποφέρει κέρδη», αναφέρεται στη ανακοίνωση του ιαπωνικού ομίλου.

Η Donskoy Tabak, σύμφωνα με την Vedomosti, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας και ο μεγαλύτερος παραγωγός καπνού στην αγορά ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε αγορασθεί μέχρι τώρα από κανέναν διεθνή όμιλο. Το μερίδιό της στη ρωσική αγορά είναι 7%, ενώ βασικές μάρκες τσιγάρων της είναι οι Donskoy Tabak, Kiss και Play.

Η Donskoy Tabak ανήκει στον όμιλο «Agrokom» του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, οποίος υπήρξε βουλευτής της Ρωσικής Δούμας (2003-2012). Η καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak παράγει 45 δισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο γενικός Διευθυντής της Agrokom, Σεργκέι Σαπατνίτσκι, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση ήταν σταθμισμένη και μελετημένη και πως οι διαπραγματεύσεις και η προετοιμασία που απαιτήθηκε για την σύναψη της σχετικής συμφωνίας, διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντικειμενικές συγκυρίες που διαμορφώθηκαν στην αγορά, δηλαδή την αρνητική δυναμική, τις αυστηρότερες ρυθμίσεις και την πολιτική επιβολής φόρου κατανάλωσης, την άνοδο της λαθραίας διακίνησης τσιγάρων, αντιληφθήκαμε ότι οι δυνατότητες να εξελιχθεί μεμονωμένα μια καπνοβιομηχανία, η οποία θα λειτουργεί εκτός μιας διεθνούς εταιρείας καπνοβιομηχανίας, περιορίζονται από χρόνο σε χρόνο» δήλωσε ο Σαποτνίτσκι.Πρόσθεσε δε ότι η Agrokom θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε άλλα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια όπως είναι μεταξύ άλλων, η παραγωγή συσκευασιών, η κατεργασία κρέατος, η έρευνα και η ανάπτυξη.

Η ΣΕΚΑΠ, που ιδρύθηκε το 1975 στην Ξάνθη, πέρασε στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη πριν από περίπου πέντε χρόνια. Τον Ιούλιο του 2013 η Donskoy Tabak, του ομίλου Agrokom του απέκτησε το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, μέσω της συναλλαγής με τους τότε βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATEBANK και ΣΕΚΕ).

Το αντίτιμο ήταν μόλις 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική επένδυση Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Agrokom, ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ έως και το 2016. Το ποσό περιλαμβάνει τα έξοδα για νέο εξοπλισμό, που στοίχισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Το πρόστιμο και η τροπολογία

Το Φεβρουάριο του 2015 οι αρχές επιβάλλουν στη ΣΕΚΑΠ πρόστιμο συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Αιδηψού. Τα 10 εκατ. ευρώ ήταν για διαφυγόντες φόρους και δασμούς και οι προσαυξήσεις 28 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2017 ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, όταν στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενσωματώθηκε τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία και θεωρήθηκε φωτογραφική για τη ΣΕΚΑΠ. Η τροπολογία, που πέρασε με 149 ψήφους υπέρ, προέβλεπε ότι εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας, εάν αυτά είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τελικά διευκρινίστηκε ότι η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com