Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το κρίσιμο ραντεβού της 12ης Απριλίου για τα 88 προαπαιτούμενα, το αφορολόγητο και το σχέδιο ανάπτυξης

Το επόμενο μεγάλο crash test ετοιμότητας αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και με τα άλλα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, έχει οριστεί για τις 12 Απριλίου. Για τότε έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Euroworking Group, δηλαδή των επιτελείων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την γερμανική πλευρά πλέον να εκπροσωπείται έχοντας σαφή κυβερνητική "εντολή".



Στο πεδίο της τέταρτης αξιολόγησης των 88 προαπαιτούμενων, ο τελευταίος απολογισμός που συζητήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει λόγο για βαθμό ετοιμότητας ένα στα δέκα προαπαιτούμενα. Εκτιμάται όμως ότι ακόμα ένα στα δέκα προαπαιτούμενα βρίσκεται στο "κόκκινο" (δηλαδή να έχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην υλοποιηθεί εγκαίρως). Μεταξύ των δύσκολων μετώπων που είναι πιθανόν να μείνουν μετέωρα έως την συνολική συμφωνία που επιχειρείται στις 21 Ιουνίου, περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις αντικειμενικές, στο Ελληνικό, στο Καζίνο και σε άλλα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και στην στελέχωση του Δημοσίου.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Διαφορετικά θα προκληθούν επιπλέον προσκόμματα στο σκηνικό δύσκολων συσχετισμών που διαμορφώνεται, αλλά και στην μεταμνημονιακή εποπτεία, η οποία τελεί υπό διαμόρφωση για το βαθμό αυστηρότητάς της με το σχέδιο μίας "ενισχυμένης" επιτήρησης να βρίσκεται ως ενδιάμεσο σενάριο στο τραπέζι.

Εθνικό σχέδιο
Επίσης έως την 12η Απριλίου, θα πρέπει να προχωρήσει και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Η τελική του υποβολή θα πρέπει να γίνει εντός του Απριλίου και να συζητηθεί στο Eurogroup της Σόφιας (27/4), με στελέχη των Βρυξελλών να ενημερώνουν ότι Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση του πριν από το Πάσχα.

Ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αυτό της υπερ-διαπραγμάτευσης που θα πρέπει να γίνει υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν θα εφαρμοστεί (όπως το Ταμείο απαιτεί), η περικοπή του αφορολογήτου από το 2019 (χωρίς την εφαρμογή των αντιμέτρων) θα κλειδώσει αργότερα. Ωστόσο, αναμένεται να ξεδιπλωθούν οι προθέσεις των δανειστών.

Αναφορικά με το πεδίο του χρέους, συζητήθηκε σε τεχνικό επίπεδο και στην αντίστοιχη σύνοδο του EWG του Μαρτίου. Ωστόσο τελικά το θέμα δεν αναλύθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (σε επίπεδο δηλαδή Eurogroup Μαρτίου), καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμο (σ.σ. για κάποιους η αναβολή συνδέεται με την γερμανική κυβέρνηση).  Τώρα, μένει να φανεί αν η τεχνική δουλειά που θα αποτιμηθεί εκ νέου στο EWG θα "μεταφερθεί" και σε πολιτικό επίπεδο στην σύνοδο της Σόφιας.

Σημειώνεται ότι το EWG θα πρέπει να προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο της 27ης Απριλίου στην Σόφια, αλλά και τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον (με αφορμή την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας). Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους χωρίς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβλέπεται η λήψη απόφασης. Και τούτο διότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να περιμένει την αποκάλυψη της θέσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι μόνο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com