Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

"Χαστούκι" από το υπ. Υγείας στις τιμές των φαρμάκων

Θολό παραμένει το τοπίο για το πώς θα γίνεται η διαπραγμάτευση της τιμής των νέων φαρμάκων που θα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μετά τις αλλαγές που έχει φέρει το υπουργείο Υγείας στην εισαγωγή των καινοτόμων σκευασμάτων και στην- υπό προϋποθέσεις- ένταξή τους στη λίστα αποζημίωσης.



Αν και συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ανακοίνωση των λεπτομερειών των νέων όρων αποζημίωσης από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι φαρμακευτικές εκφράζουν έντονη ανησυχία για το αν τελικά θα βρεθεί η "χρυσή τομή" ανάμεσα στην εισαγωγή των νέων φαρμάκων, ειδικά όσων απευθύνονται σε σπάνιες και σοβαρές νόσους που κατά βάση είναι ακριβότερα από τις υφιστάμενες θεραπείες, και στην τήρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη, στα 2 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου αναφέρουν στο Capital.gr, πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, η διαπραγμάτευση της τιμής των νέων σκευασμάτων θα ξεκινά με μίνιμουμ μείωση κατά 40% σε σύγκριση με την αρχική πρόταση τιμολόγησης της φαρμακευτικής που το παράγει.

Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, όπως διαμηνύουν, η εισαγωγή θεραπειών που ήδη κυκλοφορούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης θα γίνει πιο δύσκολη και πιθανότατα να κριθεί ασύμφορη από τις μητρικές των πολυεθνικών, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση για τους ασθενείς στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει τη λειτουργία επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης φαρμάκων, η οποία και θα κρίνει την ένταξή τους ή την απένταξη φαρμακευτικών προϊόντων από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.

inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Τα βασικά κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται από την Επιτροπή για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι το κλινικό όφελος των θεραπειών σε σχέση με τη σοβαρότητα της νόσου, η σύγκριση με τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες φαρμακευτικών προϊόντων, ο βαθμός αξιοπιστίας των δεδομένων των κλινικών μελετών, ο λόγος κόστους- αποτελεσματικότητας και τέλος η επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα διαπραγματεύεται τις τιμές ή τις εκπτώσεις των φαρμάκων, τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή θα προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία, θα συνάπτει συμφωνίες με τις φαρμακευτικές και θα εισηγείται στην επιτροπή Αξιολόγησης σχετικά με την δημοσιονομική επίπτωση της αποζημίωσης των φαρμάκων.

Οι φαρμακευτικές από την άλλη πλευρά υπογραμμίζουν πως η σύσταση ενός οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση και κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και χρόνια, εμφανίζονται εντούτοις επιφυλακτικές για τα κριτήρια αξιολόγησης των θεραπειών και τη διαπραγμάτευση της τιμής τους.

Στελέχη που γνωρίζουν το χώρο του φαρμάκου εκτιμούν πως οι "παρενέργειες” από την αναθεώρηση της λίστας των φαρμάκων που ήδη αποζημιώνονται και τους νέους όρους στην αποζημίωση όσων θα κυκλοφορήσουν, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, θα φανούν σύντομα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com