Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Χωρίς εμπόδια οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τις 21 Φεβρουαρίου

Δρόμος άνευ εμποδίων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ανοίγει ενόψει της 21ης Φεβρουαρίου, οπότε έχει νομοθετηθεί να ξεκινήσει η αποκλειστική διενέργεια των e-auctions για χρέη προς τις τράπεζες.



Η διασφάλιση των συνθηκών για την απρόσκοπτη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έρχεται μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην έκτακτη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αν και η γενική συνέλευση αποφάσισε συνέχιση της αποχής των μελών της από πλειστηριασμούς μέχρι τις 12 Μαρτίου, εντούτοις έδωσε την άδεια σε όλους τους συμβολαιογράφους-μέλη της να ξεκινήσουν  τη διαδικασία πιστοποίησής τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η παροχή της συγκεκριμένης άδειας θα πρέπει να ζητηθεί από τον συμβολαιογράφο που επιθυμεί να διενεργήσει πλειστηριασμό. Ωστόσο στην πράξη, το εάν κάποιοι συμβολαιογράφοι αποφασίσουν να μην πιστοποιηθούν και να απέχουν από τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αυτό δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη διενέργειά τους. Και αυτό διότι πλέον, όλοι οι πλειστηριασμοί που ενδεχομένως θα μπλοκάρονται στην περιφέρεια της χώρας, θα διενεργούνται στην Αθήνα.

Αυτό θα καθίσταται άμεσα εφικτό από την τροποποίηση της παρ.1 του άρθρου 927, η οποία πέρασε τον Ιανουάριο στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο που καθιέρωσε την αποκλειστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, το άρθρο 927 παρ.1 αναφέρει ότι ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο ως υπάλληλος, ενώπιον του οποίου διενεργείται με ηλεκτρονικά μέσα ο πλειστηριασμός, ορίζεται συμβολαιογράφος της περιφέρειας του τόπου της κατάσχεσης, διατηρείται. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει: "Η έννομη τάξη πρέπει να προβλέπει εναλλακτική λύση όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), σύμφωνα με τον ως άνω κανόνα. Για τον λόγο αυτό, εισάγεται παρέκκλιση, οπότε ο επισπεύδων περιλαμβάνει στην εντολή τη δήλωση να οριστεί συμβολαιογράφος της περιφέρειας του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους. Ο επισπεύδων οφείλει να εξαντλήσει το ενδεχόμενο της περιφέρειας του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης και τελικώς, ελλείψει δηλαδή άλλης δυνατότητας, να καταφύγει στην πρωτεύουσα του κράτους, και συγκεκριμένα στον συμβολαιογραφικό σύλλογο αυτής".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, η πιστοποίηση των συμβολαιογράφων όλης της χώρας θα γίνεται με απλή αίτηση στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο της Αθήνας, ενώ το όνομα του συμβολαιογράφου που θα διενεργεί τον πλειστηριασμό δεν θα αναρτάται, αλλά θα είναι εις γνώσιν μόνο των αρμόδιων δικαστικών επιμελητών.

Κατόπιν των χθεσινών εξελίξεων με τους συμβολαιογράφους της Θεσσαλονίκης, "στρώνεται" το έδαφος για την απρόσκοπτη εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί τέσσερις γενικές συνελεύσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο, που αποφάσιζαν αποχή, επηρεάζοντας τον κλάδο των συμβολαιογράφων πανελλαδικά.

Η "τελική προθεσμία" από τους "θεσμούς" για την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δόθηκε από το EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας, το οποίο κάλεσε να γίνει η αντικατάσταση των συμβολαιογράφων που δεν φαίνεται να συμμετέχουν στη διαδικασία και να διαπιστωθεί μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε ότι υπάρχει "αποτελεσματική ροή" στον αριθμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που γίνονται.

Σημειώνεται ότι η Έκθεση Συμμόρφωσης του προγράμματος προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης κάνει λόγο για τον σχεδιασμό 1.000 πλειστηριασμών ανά μήνα από τον Μάρτιο και μετά και 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Η Έκθεση προβλέπει 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com