Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Εκκρεμεί ένα στα πέντε προαπαιτούμενα - νέο crash test στο EWG

Στον... δρόμο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου ένα στα πέντε προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, δηλαδή σχεδόν τα 20 επί συνόλου 110, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές. Ο λόγος για τον τελευταίο "απολογισμό" που έχει γίνει και αφορά δράσεις που είτε έχουν ολοκληρωθεί μερικώς, είτε αναμένονται οι σχετικές εφαρμοστικές διατάξεις. 

Η καταγραφή αλλάζει σε καθημερινή βάση και ο νεώτερος επίσημος απολογισμός που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται στο έκτακτο EWG που θα προηγηθεί της υπουργικής συνόδου της Δευτέρας η οποία έχει πρώτο θέμα την Ελλάδα.
Πλέον η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει όσο το δυνατό περισσότερες εκκρεμότητες έως τη Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup για να μην υπάρχουν πολλοί - έστω - αστερίσκοι στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μπορέσει να προχωρήσει η πολιτική συμφωνία με τους δανειστές. Θεωρείται ωστόσο πολύ πιθανό μετά το Eurogroup να ξεκινήσει ένας νέος "μαραθώνιος" εφαρμογής έως την εκταμίευση της δόσης που υπολογίζεται περί τις αρχές Φεβρουαρίου. 
Αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και ανάγκη για "ομαλότητα"

Η ανάγκη "ομαλής" εφαρμογής των εκκρεμοτήτων που παραμένουν συνδέεται και με την διατήρηση του θετικού κλίματος ενόψει της έκδοσης του επταετούς ομολόγου το δεκαήμερο μεταξύ 23 και 31 Ιανουαρίου.  η απόφαση για την έκδοση του ομολόγου έχει οριστικοποιηθεί και λιγότερο πιθανή φαίνεται μία καθυστέρησή της έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. 
Αλλά την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης εξέφρασε χθες και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup. Η Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται σε τροχιά να γυρίσει σελίδα και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εντός του έτους, δήλωσε ο κ. Mario Centenο. Πρόσθεσε πάντως ότι "πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, με βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές στο τέλος του προγράμματος. Και την επόμενη μέρα, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και τις ισχυρές πολιτικές"

Οι εκκρεμότητες
Σύμφωνα με πληροφορίες τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν διατάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το Ελληνικό (συζητείται στο ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα στις 29/1), για παρεμβάσεις στις αγορές και στον αναπτυξιακό αλλά και στο δημόσιο. Πρέπει να έρθουν μέσω εγκυκλίων, υπουργικών αποφάσεων και άλλων πράξεων που δεν απαιτούν νομοθετική διαδικασία. Ένα μέρος τους συνδέεται και με εφαρμοστικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε την προηγούμενη Δευτέρα η Βουλή. 
Τέλος χρόνου 
Ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε αιτιολογήσει τη διαδικασία του επείγοντος στο πολυνομοσχέδιο λέγοντας ότι "έχουμε Eurogroup στις 22 Γενάρη κι αν πάτε προς τα πίσω, θα πρέπει οι Θεσμοί το αργότερο Τρίτη - Τετάρτη να το έχουν (το πολυνομοσχέδιο) στα χέρια τους". Η Κομισιόν πλέον μεταφράζει το πολυνομοσχέδιο για να το αξιολογήσει και αποτιμά στην "λίστα" των 110 προαπαιτούμενων τα "κενά" που συμπληρώνονται. 
Η έκθεση συμμόρφωσης θα πρέπει να περάσει από EWG που θα συνεδριάσει εκτάκτως (σενάρια ανέφεραν πιθανή συνεδρίαση την Παρασκευή ή το πρωί της 22ας Ιανουαρίου). 
Η σημασία της ετοιμότητας
Πέρα από το θέμα της επιστροφής στις αγορές, η ετοιμότητα της κυβέρνησης στην υπουργική σύνοδο της επόμενης εβδομάδας είναι σημαντική για δύο λόγους: για το ύψος της δόσης (6,7 δισ. ευρώ ήταν το τελευταίο σενάριο σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ), αλλά και για το δρόμο που θα κληθεί να ακολουθήσει η χώρα τους επόμενους 8 μήνες του 3ου μνημονίου και τα χρόνια που θα έρθουν αναφορικά με το χρέος καθώς και την ειδική επιτήρηση που θα επιβληθεί η συζήτηση για την οποία έχει επίσης "ανοίξει". 
Στο EWG της προηγούμενης εβδομάδας η κυβέρνηση με τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζήτησε μόνο την 3η αξιολόγηση αλλά έθεσε και τις βάσεις της κουβέντας για το χρέος και για τα "ανταλλάγματα" που θα συνοδεύουν τις όποιες παρεμβάσεις σε αυτό.

Η επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η νέα επιστολή (Letter of Intent) της ελληνικής πλευράς προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την οποία η κυβέρνηση θα δεσμευθεί εκ νέου για τις παρεμβάσεις τις οποίες θα εκπληρώσει. Την επιστολή θα πρέπει να υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και θα συνοδεύει τα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ αλλά και την νέα λίστα με προαπαιτούμενα (σήμερα είναι 21).
H νέα Επιστολή Προθέσεων στο Ταμείο συνοδεύει τα επικαιροποιημένα κείμενα του δικού του μνημονίου. Η επικύρωση θα γίνει σε επίπεδο Δ.Σ. του ΔΝΤ αφού πρώτα υπάρξει η πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση του "ευρωπαϊκού" μνημονίου, κάτι που επιχειρείται στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει σχεδιαστεί ώστε να λήξει στις 31 Αυγούστου του 2018 λίγο μετά το τέλος του προγράμματος με τον ESM και προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί με την έννοια της εκταμίευσης δόσεων. Η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η 1η (και μοναδική) αξιολόγηση του μνημονίου του ΔΝΤ. Η παρούσα κίνηση έχει ως στόχο να εναρμονίσει τις δεσμεύσεις έναντι του Ταμείου με αυτές που περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό μνημόνιο που επίσης επικαιροποιείται. Οριστικοποιούνται και τα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων με την ΕΕ. Περιλαμβάνουν την νέα γενιά των 82 (προς το παρόν) προαπαιτούμενων που θα αφορούν στην 4η αξιολόγηση αλλά και το "χαλί" για την μεταμνημονιακή εποπτεία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com