Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Προετοιμάζονται τα πρώτα μπλόκα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να στηθούν τα πρώτα μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο από τους αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρούν προσπάθεια δημιουργίας Συντονιστικού Ελλάδος.


Οι «Θεσσαλοί»
Αναλυτικότερα, τον χορό των φετινών κινητοποιήσεων ανοίγουν πρώτοι οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (σ.σ.: πρωτοστατεί ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας), οι οποίοι αποφάσισαν χθες ότι την εβδομάδα από τις 22 έως τις 27 Ιανουαρίου θα στήσουν μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο. Ήδη στη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον Παλαμά αποφασίστηκε τα τρακτέρ της Καρδίτσας να κινηθούν στις 22 Ιανουαρίου στον κόμβο του Ε-65 στο «Δέλτα» και να πάρουν θέση πάνω στον νέο αυτοκινητόδρομο, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν θα υπάρξει αποκλεισμός. Παράλληλα, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων «κλείδωσε» και η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στις 3 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica.
Πάντως, στον νομό Καρδίτσας, μέχρι στιγμής, έχουν βγει τρακτέρ στα χωριά Παλαμάς, Κοσκινάς, Κρανιά, Μαγούλα, Καρδιτσομαγούλα, Γραμματικό, Λεοντάρι, Νέο Ικόνιο, Προάστιο, Καλλιφώνι. Στον νομό Λάρισας έχουν ληφθεί αποφάσεις για αγροτικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ, την Παρασκευή και την Κυριακή, ενώ στη Μαγνησία, με απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Πρίνου, Νότιου Πηλίου, Μακρυρράχης, Αλμυρού - Σούρπης και της Επιτροπής Μπλόκου Αερινού, θα οργανωθεί κινητοποίηση, με αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εφορία Βόλου, την Τετάρτη 24/1.
Οι «βόρειοι»
Με στόχο να συστήσουν από κοινού ένα Συντονιστικό Ελλάδας, που θα «τρέξει» τους σχεδιασμούς για τις φετινές κινητοποιήσεις, αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά επαφές με όλες τις δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε το βράδυ της Δευτέρας κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι από Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα και Χαλκιδική. Η φιλοσοφία των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι ενδεχόμενες μεμονωμένες κινήσεις ανά περιοχή δεν αποδίδουν τη δυναμική που πρέπει στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Επίσης στην ίδια σύσκεψη ομόφωνα αποφασίστηκε επίσης να μη γίνει καμία επαφή με τους προσκείμενους στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, διότι εκτιμάται ότι η απόσταση που τους χωρίζει σε επίπεδο αιτημάτων είναι αγεφύρωτη.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κατά τη σύσκεψη των αγροτών στη Θεσσαλονίκη στο τραπέζι έπεσε και η άποψη αυτή τη φορά οι αγρότες να αποδεχτούν τη πρόσκληση για διάλογο του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου πριν προβούν σε οποιαδήποτε δυναμική κινητοποίηση. Στον βαθμό που η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου αποδειχτεί προσχηματική, τότε θα υπάρχει ακόμα ένας λόγος για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
Στο μεταξύ, αύριο στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συνάντηση αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα, όπως και επίσημα γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Οι «νότιοι»
Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Ωστόσο, στη Μεγαλόνησο ήδη οι αγρότες στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έναντι της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου συμμετείχαν σε σειρά συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν από τις 12 έως τις 15 Γενάρη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com