Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Πού "σκοντάφτει" η ενιαία ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, πώς επηρεάζει την ελληνική "έξοδο"

Η διαδικασία ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος όσον αφορά τις προσαρμογές της Ελλάδας στις απαιτήσεις του τρίτου μνημονίου, σύμφωνα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους, εμφανίζεται να είναι "on track". 

Αλλά αυτό καθώς φαίνεται δεν είναι αρκετό για να ξεκαθαρίσει από τώρα το τοπίο της "εξόδου" στις 20 Αυγούστου του 2018. 
Η σκιά που πέφτει πάνω στην διαδρομή "εξόδου", έρχεται πλέον από διαδικασίες που ξεφεύγουν από τα όρια επιρροής των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα σε σχέση με το τρίτο μνημόνιο. Και έχουν να κάνουν κατά βάση με τις "ζυμώσεις" που γίνονται αυτόν τον καιρό όσον αφορά την τραπεζική ενοποίηση ενόψει του Brexit, στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη. 
Ο επικεφαλής της Bundesbank κ. Βάιντμαν, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του για την θέση του κ. Ντράγκι όταν αυτός αποχωρήσει το 2019, αλλά με τις αλλαγές που δρομολογούνται στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, σκιαγράφησε σε σημερινή ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας που οργανώθηκε από την Bundesbank και το IMF με θέμα "Germany – Current Economic Policy Debates", τις δύσκολες προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα στη διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης. 
Σύμφωνα με τον κ. Βάϊντμαν -αν αφαιρέσει κανείς τους διακριτικούς τόνους που χρησιμοποίησε- δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη χωρίς να κοπεί πρώτα ο γόρδιος δεσμός του τραπεζικού συστήματος με τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει το κρατικό χρέος και το αντίστροφο. 
Με άλλα λόγια χωρίς να κοπεί η χρηματοδότηση των τραπεζών με βάση τις εγγυήσεις των κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ, δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο ευρωσύστημα που να επιτρέπουν την δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου εγγύησης καταθέσεων μεταξύ των ευρωτραπεζών... Και αυτό γιατί είναι εντελώς διαφορετικός ο κίνδυνος που εμπεριέχουν τα κρατικά χαρτιά όσο η ωρολογιακή βόμβα εξακολουθεί να "χτυπά” στους ισολογισμούς τους.  
Αυτή, όμως, η σχέση, η δυνατότητα δηλαδή των τραπεζών για άντληση "φθηνής" χρηματοδότησης από την ΕΚΤ με εγγύηση τους κρατικούς τίτλους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αποτελεί προσωρινά τουλάχιστον το μοναδικό κανάλι φθηνής τροφοδοσίας για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες... 
Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη της ΕΚΤ, το πώς θα λυθεί αυτός ο... γόρδιος δεσμός μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, θα κρίνει και τα όρια της "ελαστικότητας” που μπορεί να έχει η ΕΚΤ απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά την "απόσυρση” της εγγύησης του τρίτου προγράμματος στις 20 Αυγούστου του επόμενου έτους.
Το ποια "εγγύηση" θα το αντικαταστήσει είναι πλέον το μεγάλο ερώτημα τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τους "πολιτικούς”... 
Το πώς θα λυθεί αυτός ο "γόρδιος δεσμός” -που κατά ορισμένους μοιάζει περισσότερο με φαύλο κύκλο- έχει αρχίσει να μπαίνει στο τραπέζι εκ των πραγμάτων και μάλιστα πολύ πριν αρχίσει η όποια συζήτηση για το θέμα του χρέους. 
Και αυτό πέρα και ξέχωρα από τις πραγματικά υπαρκτές προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί στις λεπτές ισορροπίες της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως βεβαιώνουν ενήμεροι παράγοντες στις Βρυξέλλες, η υπόθεση αυτή θα αναδειχθεί σε ένα πολιτικό και οικονομικό πονοκέφαλο τους επόμενους μήνες. Έναν πονοκέφαλο που, ενώ κανείς δεν τον θέλει, αναγκαία προκύπτει από τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων για τις επικείμενες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com