Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

"Τρύπα" 800 εκατ. ευρώ στην οικονομία από το ΠΔΕ

Πολύ πιο κάτω, ακόμη και από τις εκτιμήσεις που έκαναν λίγα εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει το 2017 κυβερνητικά στελέχη, έκλεισε τελικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στερώντας από την πραγματική οικονομία 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά όπου το ΠΔΕ "κουρεύεται" και μάλιστα σημαντικά.

ο 2016 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μειωμένες κατά 462 εκατ. ευρώ με βάση τον στόχο. Δηλαδή σωρευτικά τα έτη 2016-2017 χάθηκαν από την πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις 1,262 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 5,950 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου, που ήταν τα 6,750 δισ. ευρώ, κατά 800 εκατ. ευρώ.
Η σημαντική αυτή απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος έκλεισε κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, στα 4,623 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 5,750 δισ. ευρώ ενώ αυξημένο στα 1,327 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 1 δισ. ευρώ έκλεισε το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, δηλαδή οι δαπάνες που γίνονται αμιγώς από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόκλιση αυτή αποδίδεται από κυβερνητικά στελέχη, στην αλληλουχία καθυστερήσεων για τη δημοπράτηση μικρών ή μεγάλων έργων, στις υψηλές εκπτώσεις, στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και εξαιτίας των προσφυγών στη δικαιοσύνη που δημιουργούν καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων έργων.
Σύμφωνα με Κυβερνητικά στελέχη τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν χάνονται αλλά μεταφέρονται ως εκκρεμότητες για την επόμενη χρονιά και μέχρι  το οριστικό κλείσιμο του προγράμματος. Η ουσία πάντως είναι πως η μη έγκαιρη υλοποίησή τους στον προγραμματισμένο χρόνο στερεί ρευστότητα από την αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είχαν απόκλιση με βάση τον στόχο. Τελικά είχαν διαμορφωθεί στα 6,288 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 462 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που ήταν στα 6,75 δισ. ευρώ. Και για τη φετινή χρονιά ο στόχος για το ΠΔΕ παραμένει στα 6,75 δισ. ευρώ, ωστόσο η αγορά κρατά μικρό καλάθι κατά πόσο αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί και δεν θα υπάρξει νέα υστέρηση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com