Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

"Κόλαφος" για κυβέρνηση η απόφαση του οργανισμού SEDDIF για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο διακρατικός οργανισμός SEDDIF (South Eastern Digital Dividend Implementation Forum), ολοκληρώνοντας χθες τις εργασίες του, απέδωσε στην Ελλάδα  τουλάχιστον επτά διαύλους (πολυπλέκτες) για την ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος.

Η απόδοση αυτή είναι σύμφωνη με όσα υποστήριζαν οι μηχανικοί με όρους "φυσικής" και "λογικής", μετά και την πρόβλεψη της απόδοσης των συχνοτήτων του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κάποια στιγμή μετά το 2020 (πιθανώς το 2023).
Όπως επισημαίνει η "Καθημερινή", η απόφαση όμως αυτή του SEDDIF συνιστά κόλαφο για τους υποστηρικτές της μελέτης του Ινστιτούτου Φλωρεντίας και όλων εκείνων, που  διατείνονταν ότι "επειδή έρχεται το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ, χωράνε πέντε -το πολύ έξι- διαύλοι (πολυπλέκτες) στην επικράτεια της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ότι μια τόσο σημαντική ανακοίνωση για τα συμφέροντα της χώρας, έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα.
Εν ολίγοις, τονίζει η "Καθημερινή", η χθεσινή απόφαση του SEDDIF προβλέπει την απόδοση στη χώρα μας τουλάχιστον επτά - από οκτώ που είναι σήμερα- διαύλων για την ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια.
Ο 8ος δίαυλος (ζώνη 700 ΜΗz), σε συμμόρφωση της χώρας στην κοινοτική πολιτική, θα αποδοθεί στο μέλλον για εφαρμογές κινητών επικοινωνιών (Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ) και μάλιστα για τις πιο προχωρημένες εφαρμογές της κινητής, τις αποκαλούμενες εφαρμογές πέμπτης γενιάς (5G). Το ίδιο είχε συμβεί το 2014 με την απόδοση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των συχνοτήτων της ζώνης των 800 MHz (Ψηφιακό Μέρισμα Ι). Μάλιστα η χώρα εισέπραξε ήδη από την μεταβίβαση αυτή, περί τα 300 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind.
Οι επτά δίαυλοι (πολυπλέκτες) που αποδίδονται και θα καταχωρηθούν στην Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), σημαίνει ότι, μπορούν να αποδοθούν δύο δίαυλοι στην ΕΡΤ –αν ποτέ τελικά καταφέρει να τους αξιοποιήσει- δύο στα περιφερειακά κανάλια και τουλάχιστον τρείς πολυπλέκτες στην DIGEA, δηλαδή στα εθνικής εμβέλειας ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια .
Η κυβέρνησης  μιλούσε για πέντε έως έξι πολυπλέκτες, έτσι ώστε η Digea να μείνει με δύο διαύλους (πολυπλέκτες).
Σημειώνεται ότι κάθε δίαυλος (πολυπλέκτης), με όρους φυσικής, μπορεί να φιλοξενήσει έως τέσσερις ροές περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας (τηλεοπτικά κανάλια HD). Έτσι οι τρεις πολυπλέκτες της DIGEA χωράνε 12 τηλεοπτικά κανάλια και όχι 4 ή ή 7 που ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το ΕΣΡ. Και με το νέο τεχνολογικό πρότυπο που έρχεται (DVB-T2), μπορεί να χωρέσουν μέχρι έξι ροές ανά πολυπλέκτη, δηλαδή 18 συνολικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας.
O οργανισμός SEDDIF συστάθηκε το 2016 με στόχο τη διαπραγμάτευση μεταξύ όμορων κρατών (Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία κ.ά.) για τη βέλτιστη αξιοποίηση των συχνοτήτων ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, μετά την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ. Αυτό έγινε προκειμένου να μην συμπέσει η μια τηλεοπτική μετάδοση πάνω στην άλλη, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές. Ετσι σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, συμφωνήθηκαν συνολικά 1678 καταχωρήσεις διαύλων και συχνοτήτων που θα καταχωρηθούν και στην ΙΤU, προκειμένου να υπάρχει μια υγιής ψηφιακή ευρυεκπομπή στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com