Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Αύξηση ρυθμίσεων έφερε o φόβος των πλειστηριασμών

Άμεσα και ορατά αποτελέσματα στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών έχει η εκκίνηση των πλειστηριασμών, παρά το γεγονός ότι αυτοί ήταν ελάχιστοι και μετ΄ επεισοδίων.


Μετά την αναβολή των πλειστηριασμών που είχαν προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου, λόγω της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται κανονικά την προσεχή Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις αίθουσες του Ειρηνοδικείου. Σε ηλεκτρονική μορφή, δηλαδή από την έδρα των συμβολαιογράφων, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 18 πλειστηριασμοί. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα υποκαταστήσουν σταδιακά τους πλειστηριασμούς σε φυσική μορφή, καθώς ήδη από τον Ιανουάριο υπολογίζεται ότι ηλεκτρονικά θα διενεργηθούν 600 - 700 πλειστηριασμοί. Στόχος είναι οι 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως από τον Μάρτιο και οι 2.000 μηνιαίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Ο αργός ρυθμός στην εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις τράπεζες, αφού επιτυγχάνεται ο έμμεσος στόχος της αύξησης των ρυθμίσεων δανείων που έμεναν επί μακρόν μη εξυπηρετούμενα.
Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 10% στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που μέχρι πρότινος αγνοούσαν τις προσκλήσεις των τραπεζών να προσέλθουν για τη διευθέτηση των οφειλών τους.
Η θετική ένδειξη ενίσχυσης των ρυθμίσεων -αν και δεν αναμένεται να συνεχιστεί πολλαπλασιαστικά, αφού είναι γεγονός πως οι ρυθμίσεις δανείων έχουν φτάσει σχεδόν στο σημείο κορεσμού- εκτιμάται πως θα φέρει δάνεια της τάξεως του 1,5 - 2 δισ. ευρώ στο κατώφλι του να επανέλθουν στα εξυπηρετούμενα. Για την ακρίβεια, να βγουν από το «κόκκινο» και να ενταχθούν στη ζώνη παρακολούθησης για την ομαλή εξυπηρέτησή τους επί ένα έτος.
Θα πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τις τράπεζες, οι οποίες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα δάνεια που «ξανακοκκινίζουν».
Σημειώνεται ότι στο γ’ τρίμηνο ο δείκτης αθέτησης (default rate) μειώθηκε για πρώτη φορά εντός του 2017, αγγίζοντας το 2%, ξεπερνώντας όμως και πάλι τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate). Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα των διαγραφών δανείων, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι το σημαντικότερο μέσο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και όχι της αύξησης των ρυθμίσεων.
Παρά το γεγονός ότι τόσο οι διαγραφές δανείων όσο και οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις θα μπουν δυναμικά στη φαρέτρα των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσα στην προσεχή διετία, οι ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να σηκώνουν το κύριο βάρος για την επίτευξη των στόχων στα τέλη του 2019.
Ειδικότερα, από το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 101,8 δισ. ευρώ, στην εκκίνηση του στόχου τον Ιούνιο του 2017, μέχρι τα τέλη του 2019 προβλέπεται ότι δάνεια 21,1 δισ. ευρώ που τώρα δεν εξυπηρετούνται, θα πρέπει να αναταξινομηθούν προς εξυπηρετούμενα. Το ποσό αυτό αναλύεται σε αναταξινομήσεις 8,6 δισ. ευρώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, 2,6 δισ. ευρώ στο καταναλωτικό και 9,9 δισ. ευρώ στο επιχειρηματικό.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να μειωθεί στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, με τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια να μειωθούν στα 20,6 δισ. ευρώ από 27,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2017, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά στα 6,6 δισ. από 13,8 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά στα 37,4 δισ. από 60,1 δισ. ευρώ σήμερα.
Ολοκληρώθηκαν ηλεκτρονικά δύο υποθέσεις
Ομαλά περατώθηκε χθες η διαδικασία δύο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτούργησε τεχνικώς άρτια, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, επισπεύδων και στους δύο πλειστηριασμούς ήταν η Τράπεζα Πειραιώς. Το πρώτο ακίνητο ανήκε σε κατασκευαστική εταιρεία (ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ). Στον πλειστηριασμό βγήκε διώροφο ακίνητο της συγκεκριμένης εταιρείας που βρίσκεται στην Κηφισιά, έκτασης περίπου 400 τ.μ., το οποίο σύμφωνα με την περιγραφή είναι εγκαταλειμμένο, ενώ το ποσό για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση είναι 100.000 ευρώ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στις 181.000 ευρώ.
Το δεύτερο ακίνητο που εκπλειστηριάστηκε ανήκε σε ιδιώτη στο Κορωπί και είναι οικόπεδο με ημιτελή οικοδομή, αποθήκη άνω των 200 τ.μ., κατάστημα 285 τ.μ. και δυο διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας σχεδόν 200 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 398.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι για λόγους προσωπικών δεδομένων τον τελικό πλειοδότη και το σχετικό ποσό γνωρίζουν μόνον όσοι έχουν έννομο συμφέρον και ανακοινώνεται από τον συμβολαιογράφο που διενεργεί κάθε πλειστηριασμό.
Οι σχετικές λεπτομέρειες (επισπεύδων, οφειλέτης, εκπλειστηριαζόμενη περιουσία κ.λπ.) βρίσκονται αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα των πλειστηριασμών (www.eauction.gr). και είναι προσβάσιμες σε όλους για λόγους διαφάνειας, όπως αναφέρει το υπουργείο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com