Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης θέτει ανοικτά ο Erdogan

Σε εμπρηστικές δηλώσεις λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, θέτοντας ανοικτά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. 

Επίσης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την μη έκδοση των 8 στρατιωτικών, κάτι που όπως είπε του είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. "Μου είχε υποσχεθεί ότι σε 15-20 μέρες οι πραξικοπηματίες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αλλά δυστυχώς βρίσκονται ακόμα εδώ", είπε. 
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu λίγες ώρες πριν την άφιξη Erdogan στην Αθήνα, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι  "η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής, ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα". 
Παράλληλα, ο Erdogan χαρακτήρισε "συναρπαστικό" το επικείμενο ταξίδι του στην Ελλάδα. Όπως είπε: "Πέρασαν 65 χρόνια από τότε που επισκέφθηκε για τελευταία φορά ένας Τούρκος πρόεδρος την Αθήνα. Σήμερα ταξιδεύω προς την Αθήνα και αυτό είναι συναρπαστικό. Είχα πάει στη δυτική Θράκη το 2005, εκεί ζουν 15.000 ομοεθνείς μας. Η άφιξή μας στην Ελλάδα θα είναι σημαντικό για αυτούς, θα ενδυναμωθεί η σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Οι Ρωμιοί στην Τουρκία δεν είναι τόσοι πολλοί όσοι οι Τούρκοι στη Θράκη. Ο αριθμός των ρωμιών είναι μικρός στην Τουρκία, θέλω να πω στις οικογένειες που εγκατάλειψαν την Τουρκία να επιστρέψουν".
Για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης 
Όσον αφορά την Συνθήκη της Λωζάνης, ο Erdogan εξέφρασε την άποψη ότι οι συνθήκες θα πρέπει συν το χρόνω να επικαιροποιούνται και πως η συζήτηση για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης συνθήκης θα πρέπει να αφορά "τα πάντα"
Αν και δεν εξήγησε ακριβώς τι αλλαγές επιδιώκει, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι "προβληματικές", προσθέτοντας μάλιστα ότι οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν "εύκολα". "Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι", είπε, "αλλά μπορούμε να έχουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις".
"Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση.  Αυτή η επικαιροποίηση  δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε "Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε".
Για την υπόθεση των 8 στρατιωτικών
Αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, υποστήριξε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα όταν κατέφθασαν οι στρατιωτικοί στη χώρα μας και ο Έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε άμεση έκδοση τους στην Τουρκία.
"Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες, ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα, "Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία". Αυτή ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα.  Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτές τις εξελίξεις αρκετά διεξοδικά. Αν ένα τέτοιο γεγονός είχε διαπραχθεί εναντίον της Ελλάδας, εμείς θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί, την στιγμή που θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Θα είχαμε αμέσως θέσει υπό κράτηση αυτά τα άτομα και θα τα εκδίδαμε στην Ελλάδα". 
Ο Erdogan άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να μετατρέψει θέμα των οκτώ στρατιωτικών σε ανυπέρβλητο εμπόδιο στο ενδεχόμενο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πέραν αυτού οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται με αποφασιστικό τρόπο.
"Για να ξεπεράσουμε τις κρίσεις πρέπει να έρθουμε πιο κοντά"
"Υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντήσεις και τα συζητούν, αλλά συνεχώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές προτάσεις. Ο ένας Υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί διαφορετικές προτάσεις και ο άλλος πράττει διαφορετικά και όλα τα προβλήματα συνεχίζουν σε διαφορετικές θεματικές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά. Κι αυτό θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των χωρών μας, μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο. Χωρίς να μιλάμε, χωρίς να ερχόμαστε κοντά, οι διαφωνίες δεν μπορούν να λυθούν. Οπότε, πιστεύω πως χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς δισταγμούς, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com