Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Τράπεζες: Κεφαλαιακά μαξιλάρια και capital plans θα καλύψουν ανάγκες 9,5 δισ.

Καλύτερα των αρχικώς αναμενόμενων εκτιμήσεων φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα των ελέγχων του SSM στα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 


Η δεύτερη φάση του ελέγχου των προβληματικών χαρτοφυλακίων (TAR, Troubled Asset Review) ξεκινά αυτή την εβδομάδα, με τα χαρτοφυλάκια της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς να μπαίνουν στο "μικροσκόπιο".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο έλεγχος που ολοκληρώθηκε για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα έδειξε ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 80 εκατ. και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ εκτιμήσεις τραπεζιτών ανεβάζουν το συνολικό "λογαριασμό" και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 400 εκατ. ευρώ.
Οι έλεγχοι του SSMστα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εστιάζουν στην αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιδιώκοντας να "απασφαλίσουν" εγκαίρως πιθανές δανειακές "χειροβομβίδες" για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ενόψει των stress tests.
Το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι θα προκύψει από τους ελέγχους αυτούς, μαζί με το κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες για τη λήψη πρόσθετων προβλέψεων από το IFRS 9, θα συμπεριληφθούν στο αποτέλεσμα των stress tests που ξεκινούν σε ένα δίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9 που θα ισχύσει από 1/1/2018, επιβάλλει στις τράπεζες να υπολογίζουν τον πιστωτικό κίνδυνο και να σχηματίζουν τις αναλογούσες προβλέψεις, στη βάση των πιθανών μελλοντικών ζημιών και όχι στη βάση των ζημιών που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ο "λογαριασμός" του IFRS 9, τον οποίο θα υποβάλουν στον SSM οι τράπεζες στα τέλη του έτους, αναμένεται να είναι "φουσκωμένος" και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα 6,5 δισ. ευρώ.
Το ότι οι τράπεζες διαμορφώνουν τον εν λόγω "λογαριασμό", εξαντλώντας τις προβλέψεις τους για πιθανές μελλοντικές ζημίες από πιστωτικό κίνδυνο, τους δίνει περιθώρια να κινηθούν πιο άνετα στο μέτωπο δραστικών λύσεων για τα "κόκκινα" δάνεια (διαγραφές, πωλήσεις).
Και αυτό διότι θα έχουν τη δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από τις πρόσθετες προβλέψεις σε βάθος πενταετίας (η απόσβεση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 5% την πρώτη χρονιά και θα φτάσει το 75% το 2023 που θα είναι και η χρονιά full effect).
Τα ποσά που προκύπτουν από το TAR και το IFRS 9 θα "μετριασθούν" στα stress tests, τα οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των τραπεζιτών, αναμένεται να δείξουν ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων 2,5 – 3 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά αθροιστικά, δημιουργούν "λογαριασμό" νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες περί τα 9,5 δισ. ευρώ, τα οποία οι τράπεζες θα καλύψουν με μία σειρά δράσεων που θα περιλαμβάνονται σε capital plans.
Οι δράσεις αυτές θα αφορούν από την πώληση όσων θυγατρικών εξωτερικού και εσωτερικού του μη χρηματοοικονομικού τομέα έχουν απομείνει, μέχρι τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τη μείωση των προβλέψεων και κυρίως την αύξηση του PPI, δηλαδή των προ προβλέψεων εσόδων.
Τα πλάνα αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στον SSM και στη DGComp (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com