Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Τι έρχεται με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Ζήτημα ημερών είναι να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις αλλαγές που θα γίνουν υποχρεωτικά φέτος στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Η μνημονιακή δέσμευση για μείωση του σχετικού κονδυλίου κατά 50% τη φετινή χειμερινή περίοδο σημαίνει σημαντικές αλλαγές στο επίδομα οι οποίες θα ζημιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Πέρυσι διατέθηκαν συνολικά 116 εκατ. ευρώ σε περίπου 550.000 νοικοκυριά που πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος και φέτος δεν αναμένεται να δοθούν περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ. Η μείωση της σχετικής πίστωσης του προϋπολογισμού είναι ένα από τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχουν πέσει τρία σενάρια αναφορικά με τις αλλαγές που θα γίνουν στο επίδομα:

- Η  αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος προκειμένου να μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των δικαιούχων και το ποσό που θα τους δοθεί συνολικά. Υπενθυμίζεται ότι την περυσινή χειμερινή περίοδο το επίδομα έλαβαν τα νοικοκυριά με συνολικό ετήσιο εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης έως 12.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο, έως 20.000 ευρώ για τον έγγαμο φορολογούμενο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης και 22.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι το εισοδηματικό ταβάνι για τη χορήγηση του επιδόματος θα περιοριστεί έως και 5.000 ευρώ προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων και να χορηγείται πλέον μόνο σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημειώνεται ότι υπάρχει και περιουσιακό όριο το οποίο είναι έως 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο φορολογούμενο και έως 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης. Κι αυτά τα όρια μελετάται να μειωθούν προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων.

- Η μείωση κατά 50% του ποσού ανά λίτρο του επιδόματος θέρμανσης. Το σενάριο αυτό εξετάζεται αλλά έχει περιορισμένες πιθανότητες να επιλεγεί καθώς θα πλήξει εξίσου φορολογούμενους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που λαμβάνουν το επίδομα. Το επίδομα ανέρχεται σήμερα σε 0,25 ευρώ ανά λίτρο με κλιμάκωση της επιδοτούμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας, την οικογενειακή κατάσταση και την περιοχή της χώρας στην οποία διαμένει το νοικοκυριό. Το συνολικό ετήσιο επίδομα κυμαίνεται από 100 ευρώ για ένα νοικοκυριό άγαμου φορολογούμενου που διαμένει στην Κρήτη σε κατοικία 80 τετραγωνικών (επιδοτούνται 5 λίτρα ανά τετραγωνικό) έως και 625 ευρώ για ένα νοικοκυριό έγγαμων που διαμένει σε κατοικία 100 τετραγωνικών στη Φλώρινα (25 λίτρα ανά τετραγωνικό).

- Ένας συνδυασμός του πρώτου και του δεύτερου σεναρίου, δηλαδή και αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος και μείωση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο και ανά τετραγωνικό επιφάνειας κατοικίας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com