Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ερντογάν: Σεβόμαστε τη Λωζάνη, ζητάμε αλλαγές στη Θράκη

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής" ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 


Εμφανίζεται όμως ανοιχτός για διάλογο, κάτι που οδηγεί, όπως φαίνεται, στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. 
Ο τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο όσων ειπώθηκαν περί της "επικαιροποίησης" της Συνθήκης της Λωζάνης, χρησιμοποιεί μια διαφορετική γλώσσα, λέγοντας ότι "η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη". Σημειώνει πάντως ότι η Άγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη. 
Ο κ. Ερντογάν, όμως, χρησιμοποιεί καθαρά δύο φορές τον όρο "τουρκική μειονότητα" και απαιτεί αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η "εθνική" της ταυτότητα όσο επίσης τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες. 
Ιδιαίτερα σκληρός είναι ο κ. Ερντογάν αναφορικά με το Κυπριακό. Όπως λέει, οι Ελληνοκύπριοι "εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί", αυτό είναι ένα "όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ". 
Παρά την κριτική που του ασκείται σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί στην Τουρκία, εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ επιμένει ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και όχι για ειδική σχέση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com