Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για σειρά μεταρρυθμίσεων

Σειρά αλλαγών τόσο στον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών όσο και στις εξαγορές – συγχωνεύσεις συμφώνησαν ελληνική πλευρά και Θεσμοί.

Βάσει όσων συμφωνήθηκαν, η κυβέρνηση θα πρέπει να τροποποιήσει τον νόμο 3190/1955 μέχρι τον Φεβρουάριο, μέχρι τον Απρίλιο να τροποποιήσει τον Ν. 2190/1920 ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο να έχει προχωρήσει την αξιολόγηση των ισχυουσών διατάξεων περί συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η αξιολόγηση επανεξέτασης, των ισχυουσών διατάξεων περί συγχωνεύσεων και εξαγορών, πρέπει να διεξαχθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τους βασικούς ενδιαφερόμενους, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, ενώ με βάση τις συστάσεις της αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα εγκρίνει νομοθεσία για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές έως τον Απρίλιο.
Αγορά φαρμάκου: Συμφωνήθηκε η υιοθέτηση των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, για να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσβαση για τους μη φαρμακοποιούς, οι ελληνικές αρχές, πρέπει: να τροποποιήσουν την πρωτογενή νομοθεσία, να υποβάλουν το Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και να εγκρίνουν τα συμφωνημένα μεταβατικά μέτρα μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Επίσης συμφωνήθηκε πως μετά από αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος ωρών λειτουργίας των φαρμακείων, εάν χρειαστεί, έως τον Μάιο του 2018, οι αρχές θα το προσαρμόσουν σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.
Αδειοδότηση: Συμφωνήθηκε η έκδοση προεδρικού διατάγματος σχετικά με τους εξωτερικούς αξιολογητές περιβάλλοντος. Επίσης συμφωνήθηκε εντός του μήνα να καταστεί πλήρως λειτουργική η ψηφιοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται δε πως η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για τους αιτούντες αλλά θα πρέπει να αντικαταστήσει τη διαδικασία χορήγησης αδειών που γίνεται εγγράφως μέχρι το Μάρτιο του 2018.
Ανταγωνισμός: Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει, δεύτερο γύρο εκ των υστέρων αξιολόγησης επιπτώσεων επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων (δηλαδή τιμών βιβλίων και τουρισμού) και της εφαρμογής τους. Ως βασικό παραδοτέο, οι αρχές θα εξετάσουν, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, τις συστάσεις των εκ των υστέρων εκτιμήσεων για τις τιμές βιβλίων και τον τουρισμό μέχρι τον Μάιο του 2018.
Ιδιωτικές κλινικές: Προβλέπεται η θέσπιση ενιαίου νόμου για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις ιδιωτικές κλινικές. Ως βασικά παραδοτέα, οι αρχές α) θα συμφωνήσουν μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 με τα θεσμικά όργανα τα σχέδια διατάξεων του νόμου σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών. β) θα συμφωνήσουν έως τον Απρίλιο του 2018 τα σχέδια διατάξεων του νόμου σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις, τις προδιαγραφές, τον εξοπλισμό και το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών και γ) θα θεσπίσουν τον νόμο μέχρι τον Μάιο του 2018.
Εξαγωγές: Συμφωνήθηκε οι αρχές με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων όπως προχωρήσουν στην έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την προώθηση των εξαγωγών. Για το σκοπό αυτό, θα εκπονηθεί κατάλογος των παραδοτέων μέσα στον μήνα και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση.
Μεγάλα Έργα: Οι αρχές συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προγενέστερη δράση κατάλογο 15 έως 20 μεγάλων, εμβληματικών σχεδίων για την περίοδο 2014-2020, συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων από την έγκριση έως την ολοκλήρωση. Η διυπουργική επιτροπή για τα μεγάλα έργα θα συγκληθεί ύστερα από πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για να εξετάσει την πρόοδο που σημειώθηκε στα εν λόγω σχέδια και να επιλύσει τυχόν παρεμπόδιση Η σχετική υπουργική απόφαση θα συμφωνηθεί από τα θεσμικά όργανα και θα εγκριθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 (βασικό παραδοτέο).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com