Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Berenberg: Πού θα φτάσει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη;

Συγκρατημένη ανάκαμψη αναμένει για το προσεχές μέλλον στην Ευρωζώνη η Berenberg, η οποία εκτιμά πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια για να έλθει η ισχυρή ανάκαμψη. 

Η Berenberg αναμένει μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει το επιτόκια αναχρηματοδότησης μάλλον δύο φορές, παρά μία, μέσα στο 2019. 
Αναφερόμενη στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η ανάλυση σημειώνει ότι όλες οι χώρες και όλοι οι σημαντικοί τομείς συμβάλλουν στην ενίσχυση της ζήτησης. Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008/2009 και της ευρωκρίσης του 2011/2012, η Ευρωζώνη βίωσε μια περίοδο επιφυλακτικότητας από το 2013 έως το 2016: Οι επιχειρήσεις δίσταζαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, τα νοικοκυριά δίσταζαν να καταναλώσουν, ενώ και οι δύο κατηγορίες ήταν λιγότερο πρόθυμες να ζητήσουν πίστωση. Συνεπώς, η ανάκαμψη δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή μέχρι το 2017. Ωστόσο, όσο περνάει ο χρόνος, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αισιοδοξία, τολμούν λίγο περισσότερο να επενδύσουν, να ξοδέψουν και να δανειστούν. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την ακόμη διστακτική, αλλά αισθητά βελτιωμένη ζήτηση για πίστωση:
Μέχρι πού μπορεί να φθάσει, όμως, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης; Οικονομικοί δείκτες (όπως ο μεταποιητικός PMI και το οικονομικό κλίμα) δείχνουν ότι αναμένεται ισχυρότερη ανάπτυξη στο μέλλον. Εντούτοις, η Berenberg επισημαίνει ότι δεν αναμένεται τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές να εγκαταλείψουν κατ’ευθείαν την επιφυλακτικότητα. Η προθυμία για δαπάνες, επενδύσεις και δανεισμό, θα ενισχυθεί σταδιακά. Εάν συμβεί το αντίθετο, και από την επιφυλακτικότητα περάσουμε στο άλλο άκρο, χωρίς μία μεταβατική περίοδο, τότε εγείρεται ο κίνδυνος οι βελτιωμένες αυτές συνθήκες να λήξουν νωρίτερα. 
Ο κίνδυνος με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, στα επόμενα τρία χρόνια, είναι το ενδεχόμενο εξωγενούς σοκ. 
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε λιγότερο ώριμη φάση από ό,τι στις ΗΠΑ. Έτσι, εάν η αμερικανική οικονομία κατεβάσει ταχύτητα, η Ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να διαφύγει τον κίνδυνο της επιβράδυνσης. Αντίστοιχος θα ήταν και ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές αγορές. Σε ένα περιβάλλον αποφυγής ρίσκου, τα κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές θα εισρεύσουν πιθανότατα περισσότερο στις ΗΠΑ, παρά στην Ευρωζώνη. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com