Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Το 70% των προαπαιτούμενων κλείνει μέσα στις εορτές

Ακόμη έναν εξαιρετικά μακρύ κατάλογο με 82 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, θα περιλαμβάνει το κείμενο συμμόρφωσης και το αναθεωρημένο μνημόνιο που θα κληθεί να εγκρίνει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.


Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ολοκληρώσει τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχει κλείσει οριστικά ποσοστό της τάξεως του 30%. Έτσι, οι επόμενες εβδομάδες μέχρι και τις 15-16 Ιανουαρίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει δύο μνημονιακά νομοσχέδια από τη Βουλή -ένα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και ένα μετά-, όπως επίσης και να δημοσιεύσει σειρά υπουργικών αποφάσεων στο ΦΕΚ. Αποκαλυπτικός για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους τέσσερις θεσμούς με στόχο την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης ήταν Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αν και παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ήταν οι ταχύτερες και πιο αποδοτικές που έχουν καταγραφεί από τότε που μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια, δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική πλευρά τόσο σε επίπεδο νομοθέτησης όσο και σε επίπεδο εφαρμογής.
Ο ίδιος αξιωματούχος φάνηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων από την 1η/1/2019 ειδικά αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και δεν θα ήταν προς όφελος κανενός να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση επί των όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να μειωθεί από την 1η/1/2019 το αφορολόγητο και όχι από την 1η/1/2020, ο κοινοτικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτό θα συζητηθεί τον Μάιο, ενώ εκείνη την περίοδο θα αποφασιστεί και αν θα υπάρξει το 2019 και το 2020 ο δημοσιονομικός χώρος για να ισχύσουν τα αντίμετρα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων
1 Πλειστηριασμοί: Οι θεσμοί επιμένουν ιδιαίτερα στην υλοποίηση ειδικά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και γι’ αυτό, σύμφωνα με την κοινοτική πηγή, θα περιμένουν να διαπιστώσουν πραγματοποίηση και τις επόμενες Τετάρτες που μεσολαβούν μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου προκειμένου να θεωρήσουν ότι το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο έχει υλοποιηθεί.
Μάλιστα, προαπαιτούμενο της 3ης αξιολόγησης θα είναι και η επέκταση του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2 ΦΠΑ στα νησιά: Η κοινοτική πηγή επιβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση για τη διατήρηση ή μη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθεί να ισχύει δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν συμφωνούν με τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος, καθώς οι διαφορετικοί συντελεστές αφενός αυξάνουν τη γραφειοκρατία και αφετέρου δημιουργούν προϋποθέσεις για αύξηση της φοροδιαφυγής. Έτσι, οι θεσμοί τάσσονται υπέρ της πλήρους κατάργησης του ειδικού καθεστώτος, ενώ φέρονται να αντιπροτείνουν την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων για την ενίσχυση των νησιών που έχουν πληγεί περισσότερο είτε από φυσικές καταστροφές είτε από το μεταναστευτικό.
3 Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ενοποιηθούν με τις εμπορικές στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, αλλά οι θεσμοί έχουν εξασφαλίσει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές, αλλά ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει αμετάβλητος.
4 Το ποσό της επόμενης δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης δεν έχει αποφασιστεί. Ωστόσο, η αφετηρία συζήτησης θα είναι τα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κοινοτική πηγή, παραμένει ο στόχος για εκταμίευση 18,4 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του 3ου μνημονίου, ενώ ακόμη και αν αυτό συμβεί θα παραμείνουν περίπου 27,4 δισ. ευρώ αδιάθετα από την 3η δανειακή σύμβαση. Το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα θα συζητηθεί επίσης τον Μάιο, ενώ, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου μνημονίου προκειμένου να βγει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στις αγορές.
5 Παρά τον περιορισμένο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,3% κατά το 3ο τρίμηνο του 2017 συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι και εκτιμούν ότι ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% κατά τη φετινή χρονιά παραμένει χωρίς να χρειάζεται κάποια αναθεώρησή του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com