Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ποιες διασταυρώσεις θα γίνονται με το νέο Ε3 σε ελεύθερους επαγγελματίες - επιχειρήσεις

Σε πεδίο ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για την καταπολέμηση της δήλωσης πλασματικών επαγγελματικών δαπανών φιλοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει το νέο έντυπο Ε3, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Δεκεμβρίου. 


Το νέο έντυπο φέρει τον τίτλο "Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα" και θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του περιορισμού της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Το νέο έντυπο αποτελεί τη βάση για διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δηλώνουν σημαντικά υψηλότερες επαγγελματικές δαπάνες σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Οι επαγγελματίες αυτοί, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου προκειμένου να επαληθευτεί η ύπαρξη, το πραγματικό μέγεθος και η αναγκαιότητά τους "προς όφελος της επιχείρησης" όπως ορίζει, άλλωστε, η φορολογική νομοθεσία.
Από την πρώτη ματιά στη νέα μορφή του εντύπου γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιαστής του στοχεύει στο να καταγραφούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερα οικονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά αυτού που ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτά τα στοιχεία θα αποτελούν και τη βάση διασταυρώσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό πλασματικών δαπανών που δηλώθηκαν μόνο και μόνο για να συμπιεστούν τα φορολογητέα κέρδη.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να δηλώσουν στο νέο έντυπο Ε3, μεταξύ άλλων τα εξής δεδομένα:
- όλους τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν για τις εισπράξεις και τις δαπάνες τους. Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί πρέπει να είναι δηλωμένοι και στην ειδική εφαρμογή στο taxisnet προκειμένου να υπολογίζεται το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων, να δίνονται οι λαχνοί για τη φορολοταρία αλλά και να παρακολουθούνται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Υπενθυμίζεται ότι επαγγελματικές συναλλαγές από το πρώτο ευρώ πρέπει να γίνονται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος
- όλες οι συσκευές ηλεκτρονικών χρεώσεων POS που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις εισπράξεις τους 
- όλα τα στοιχεία των συνδεδεμένων με την επιχείρηση ή τον επαγγελματία επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών
- οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας για την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της 
- η ανάλυση όλων των δαπανών κάθε επιχείρησης και επαγγελματία. Πολύ σημαντικοί είναι οι πίνακες Ζ1 και Ζ2 του νέου εντύπου Ε3. Σε αυτούς ο φορολογούμενος θα πρέπει με ακρίβεια να δηλώνει το είδος και το ύψος κάθε δαπάνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρέπει να δηλωθούν οι δαπάνες για διαφήμιση, ταξιδιών στο εξωτερικό, υποδοχής και φιλοξενίας, συμμετοχής σε ενημερωτικές ημερίδες και ενέργειας και πληρωμή λογαριασμών για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com