Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Έως το 2030 το 50% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας μας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι, αν και έχει καθυστερήσει, θα καταφέρει να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει.


Από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στη σύνοδο One Planet για την κλιματική αλλαγή, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα μας προχωρά με ταχείς ρυθμούς προς την επίτευξη των στόχων του 2020, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για το 2030 για την παραγωγή του 50% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δήλωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημείο του πλανήτη που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορεί να αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο συμβάλλοντας έτσι, στον βαθμό που της αναλογεί, στη μεγάλη προσπάθεια για να προστατευθεί ο πλανήτης και οι επόμενες γενεές.
Είπε ακόμη ότι η Ε.Ε. αποτελεί την ατμομηχανή για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την προστασία του πλανήτη, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν ακολουθούν την προσπάθεια αυτή. «Πιστεύω ότι στείλαμε από κοινού ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και ας ευχηθούμε ότι θα το λάβουν όλοι», κατέληξε, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη σύνοδο (που είχε ως στόχο να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή που υπεγράφη πριν από δύο έτη) ενδιαφέρουσα, κρίσιμη και αναγκαία.

Ο  κ. Τσίπρας  ήταν  ένας από τους 60 περίπου αρχηγούς κρατών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και συμμετείχαν στη σύνοδο που είχε ως στόχο την προσέλκυση και κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης. Τις εργασίες της ολομέλειας της συνόδου άνοιξε ο κ. Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισε το επείγον της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι «χάνουμε τη μάχη, δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα και αν διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, ορισμένες από τις ευάλωτες, νησιωτικές χώρες που εκπροσωπούνται εδώ δεν θα υπάρχουν τις επόμενες δεκαετίες».
Ο Γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε και αυτός τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «πολύ αρνητική είδηση» την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Κλείνοντας την ομιλία του, είπε χαριτολογώντας ότι «το να κάνει κάποιος τόσο δρόμο για να έρθει σε μία σύνοδο που δεν θα μιλήσει καθόλου είναι πολύ σπάνιο και γι΄ αυτό τους ευχαριστώ όλους».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε ότι «δεν έχουμε ακόμη νικήσει τη μάχη», ότι «το τρένο της κλιματικής αλλαγής δεν περιμένει» και ότι «σχέδιο Β δεν υπάρχει». Δήλωσε, δε, ότι σε αυτή την προσπάθεια σύμμαχος είναι η επιστήμη και η τεχνολογία, η πρώτη επειδή προβλέπει τις καιρικές συνθήκες και η δεύτερη επειδή ανακαλύπτει τα λάθη των στρατηγικών μας και έτσι μπορούν να διορθωθούν.
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ ανήγγειλε τη διακοπή της χρηματοδότησης προγραμμάτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το «παρών» στη σύνοδο One Planet έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Μαριάνο Ραχόι και Αντόνιο Κόστα, δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft και ο επικεφαλής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, εκπρόσωποι αναπτυξιακών οργανισμών, τραπεζών, ασφαλιστικών, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com