Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τροποποίηση του ν. Κατσέλη μέχρι τέλη Απριλίου 2018

Δράσεις που αφορούν στο νόμο Κατσέλη, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στην παρακολούθηση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των λιγότερο συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, απομένουν να αναληφθούν βάσει του συμπληρωματικού μνημονίου για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ειδικότερα, το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των λιγότερο συστημικών τραπεζών έτσι ώστε να καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά που έχουν εντοπιστεί.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις κανονιστικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου ελέγχου SREP (Supervisory Review and Evaluation Process), τυχόν κεφαλαιακές ελλείψεις στις συνεταιριστικές τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2018. Η ΤτΕ θα ολοκληρώσει την υποχρέωση σχεδιασμού για τα υψηλής προτεραιότητας (σημ. η αναφορά γίνεται για την Attica Bank) λιγότερο συστημικά πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τα τέλη του 2017.
Σε επίπεδο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις δράσεις που κρίνονται αναγκαίες για να ενισχυθεί η λειτουργία μίας δυναμικής δευτερογενούς αγοράς NPLs. 
Η ΤτΕ σε συνεργασία με ΕΚΤ /SSM θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) παραμένουν ταυτόχρονα ρεαλιστικοί και φιλόδοξοι και οι στρατηγικές των τραπεζών για τα NPEs είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για την επίτευξη των στόχων.
Η ΤτΕ θα παρακολουθεί σε συνεχή βάση τις επιδόσεις των τραπεζών, δημοσιεύοντας σε τριμηνιαία βάση report για τις εξελίξεις αναφορικά με τη στρατηγική και τους στόχους των τραπεζών για τη μείωση των NPEs. Επίσης σε τριμηνιαία βάση, η ΤτΕ θα παρουσιάζει στους θεσμούς αναφορά που θα περιλαμβάνει
α) λεπτομερή ανάλυση για τις εξελίξεις στους στόχους και τα KPls, β) τις αιτίες των αστοχιών ή ελλιπούς επίδοσης των τραπεζών στους στόχους, και γ) συστάσεις για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των προβλημάτων που εντοπίζει στην προσπάθεια μείωσης των NPEs. 
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του, οι αρχές θα πρέπει, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2018, να έχουν κάνει καταγραφή όλων των πιθανών διοικητικών και τεχνικών εμποδίων που σχετίζονται με τη συμπλήρωση ολοκληρωμένης αίτησης και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ οφειλετών και πιστωτών. Ως προαπαιτούμενο, αυτά τα εμπόδια θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2018 μέσω αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων.
Όσον αφορά τη διαδικασία στα δικαστήρια, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, οι αρχές θα πρέπει να έχουν ενισχύσει, μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που προκηρύχθηκε τον Μάρτιο 2017, το προσωπικό για την εκδίκαση υποθέσεων πτώχευσης νοικοκυριών, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος εκκρεμών αιτήσεων του ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη).
Ως προαπαιτούμενο, οι αρχές θα πρέπει να έχουν καταστήσει πλήρως λειτουργικό το επάγγελμα του συνδίκου πτώχευσης, συμπληρώνοντας την εγγραφή των επιτυχόντων στο σχετικό μητρώο. 
Επιπλέον, οι αρχές θα εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα του νομικού και θεσμικού πλαισίου πτώχευσης νοικοκυριών (ν.3869/2010) και θα παρουσιάσουν αναφορά  με α) στοιχεία που θα έχουν συλλέξει από τα δικαστήρια για τις αιτήσεις πτώχευσης των νοικοκυριών και β) για τις προτάσεις των μετόχων, μαζί με διαπιστώσεις και περαιτέρω προτάσεις από τις αρχές αναφορικά με ελλείψεις που εντοπίζονται, ιδίως στην  ταχύτητα επεξεργασίας των υποθέσεων και στην εξάλειψη του κινδύνου διαδικαστικών καταχρήσεων. 
Τα ευρήματα και οι προτάσεις της αναφοράς θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Με συμβουλευτική γνωμοδότηση των θεσμών, μέχρι τα τέλη Απριλίου 2018, οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο για την πτώχευση νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες δράσεις για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που θα διαπιστωθούν. Ειδικά, θέτοντας σε εφαρμογή κατάλληλο μηχανισμό για το φιλτράρισμα μη αποδεκτών αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο, καθώς και προκειμένου να μειώσουν αισθητά το χρόνο μεταξύ υποβολής της αίτησης και εκδίκασής της στο δικαστήριο.
Μέχρι τον Μάιο 2018, η ΤτΕ θα πρέπει να έχει επίσης  εκδώσει τη σχετική Πράξη και αν χρειάζεται, να ετοιμάσει τροποποιήσεις που θα διασφαλίζουν ότι η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη και η διαδικασία αποτίμησης των ενεχύρων θα οδηγεί σε γρήγορες και δίκαιες αποφάσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com