Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

DBRS: Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει στις αρχές του 2018

Στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας της Ελλάδας επικεντρώνεται σε σημερινό της note η DBRS, τονίζοντας ότι αξιολογεί θετικά τη βελτιωτική τάση που σημειώνεται.


 Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 21,8% του εργατικού δυναμικού και σε 20,4% το 2018, από 23,6% το 2016.
Η βελτίωση αυτή συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις του εργατικού δυναμικού στο παρελθόν, οι οποίες αύξησαν σημαντικά την ευελιξία της αγοράς, όπως προσθέτει η DBRS. Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013. Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα υπήρξε έντονη τα τελευταία τέσσερα χρόνια με περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο ετησίως.
Η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας λόγω των μεταρρυθμίσεων και της βελτιωμένης δυναμικής των εξαγωγών υποστήριξε την ανάκαμψη. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Προσαρμογής της Ελλάδας περιλαμβάνουν αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών απολύσεων και την εισαγωγή πιο ευέλικτων μορφών εργασίας.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 1,7% φέτος και στο 2,4% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με το -0,2% το 2016. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να είναι οι κύριοι συντελεστές της ανάπτυξης το επόμενο έτος, υποστηριζόμενες από την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, όπως επισημαίνει ο οίκος.
Όπως προσθέτει, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος και η εκταμίευση της τρίτης δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα.
Ωστόσο, ο ρυθμός της μελλοντικής ανάπτυξης πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, η οποία μπορεί να αποκαταστήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Πάντως όπως τονίζει η DBRS η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν αναμένεται νωρίτερα από τις αρχές του επόμενου έτους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com