Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Μειώσεις έως 31,1% στις νέες συντάξεις Δημοσίου

Μειώσεις-σοκ που φτάνουν έως 31,1% στις συντάξεις γήρατος και έως 34% στις συντάξεις χηρείας αποκαλύπτονται στις οριστικές αποφάσεις με τις νέες συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων που άρχισαν να εκδίδουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά και υπολογίζονται με το νόμο Κατρούγκαλου.


Όπως σημειώνει ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν θα συμψηφιστούν με τα αναδρομικά της σύνταξης και σε περίπτωση που υπάρχει τυχόν υπολειπόμενη οφειλή αυτή θα "εισπραχθεί" με δόσεις και με παρακράτηση ποσοστού έως το 25% της σύνταξης.
Στα διαβιβαστικά σημειώματα που θα λάβουν οι νέοι συνταξιούχοι αναφέρεται, μάλιστα, ότι "οφειλόμενο ποσό μέχρι και 100 ευρώ εισπράττεται εφάπαξ υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το ¼ (25%) της σύνταξης". Η πρώτη παρτίδα αφορά περίπου 500 με 600 αποφάσεις σε σύνολο 11.000 και πλέον εκκρεμών αιτήσεων, οι οποίες θα διεκπεραιώνονται σταδιακά από εδώ και στο εξής.
Οι πρώτες αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν έως και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και "πέρασαν" στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ με τις πληρωμές συντάξεων της 28ης Νοεμβρίου. Οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν δηλαδή τα νέα ποσά αυτόν το μήνα με τη σύνταξη Δεκεμβρίου.
Η διαδικασία αυτή θα γίνεται κάθε μήνα με όσες νέες συντάξεις οριστικοποιούνται.
Η ουσία όμως είναι πως στο Δημόσιο ο νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί μεγάλες μειώσεις άνω του 20% έως και 31,1%. Αν βγαίνουν μειώσεις από 20% και άνω, τότε ένα τμήμα των περικοπών παγώνει και δίδεται ως προσωπική διαφορά μέχρι το τέλος του 2018. Από 1/1/2019 όμως επιβάλλεται ολόκληρη η μείωση, είτε 20% είτε 27% είτε 31%.
Οι πρώτες οριστικές αποφάσεις και οι προσωπικές διαφορές για όσους υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και μετά
Ο νέες συντάξεις στο Δημόσιο έχουν δύο υπολογισμούς για να βγουν και οι τυχόν προσωπικές διαφορές. Ο ένας γίνεται με τον παλιό τρόπο (προ νόμου Κατρούγκαλου) και ο άλλος βάσει του νόμου Κατρούγκαλου με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Η μείωση που προκύπτει στο νέο ποσό σε σύγκριση με το παλιό, αν είναι άνω του 20%, έχει "προσωπική διαφορά" και για το 2016 επιβάλλεται το 50% της μείωσης, δηλαδή 10% αντί 20% ή 15% αντί 30%. Για το 2017 ο συνταξιούχος παίρνει ως προσωπική διαφορά μικρότερο ποσό, ίσο με το 1/3 της συνολικής περικοπής, και για το 2018 έχει προσωπική διαφορά ίση με το ¼ από τη συνολική περικοπή. Η προσωπική διαφορά δεν ισχύει αν η μείωση είναι έως και 19,99% στα καταβαλλόμενα ποσά νέας και παλιάς σύνταξης.
Μαχαίρι και για όσους έχουν λιγότερα από 35 έτη
Οι συντάξεις για όσους έχουν λιγότερα από 35 έτη θα έχουν ανάλογες μειώσεις και πάντως το αν θα ξεπερνούν ή όχι το 20% εξαρτάται από τις συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κρύβει μεγάλες μειώσεις συντάξεων στο Δημόσιο ιδίως όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές και όσο περισσότερα τα έτη ασφάλισης. Ανατρέπεται δηλαδή η πεποίθηση που ενδεχομένως να καλλιεργείται στις τάξεις των 680.000 δημοσίων υπαλλήλων ότι τα πολλά χρόνια και οι υψηλές αποδοχές οδηγούν σε καλύτερη σύνταξη.
Το μόνο κίνητρο παραμονής αντί εξόδου από το Δημόσιο είναι πλέον ο μισθός και τα επιδόματα, για όσο καιρό ακόμη θα διατηρούνται ανέπαφα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com