Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΕΦΚΑ: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ικανοποιηθεί ο κύριος όγκος των αιτήσεων

Σε περίπου 103.000 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε «αναμονή», ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων θα εκδοθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.


Από τις εκκρεμείς συντάξεις, οι περίπου 35.000 αφορούν συντάξεις χηρείας, περίπου 10.000 αιτήσεις αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων οι οποίοι είχαν εργαστεί και στο εξωτερικό, ενώ άλλες 20.000 αφορούν αιτήσεις με διαδοχική ασφάλιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ ο κύριος όγκος αυτών των αιτήσεων αναμένεται να ικανοποιηθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2018.
Επισημαίνεται ότι στις πρόσφατες διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης σχετικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ, αλλά και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Ήδη, περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα έχουν καταβληθεί για συντάξεις, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των συντάξεων έχει επανυπολογιστεί.
Ουσιαστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ βρίσκονται εδώ και μήνες σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου προκειμένου να εκδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις, ενώ τα στοιχεία για τις πληρωμές αλλά και την εκκαθάριση των αρχείων με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των συντάξεων είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών. Εκτιμάται ότι μετά την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων που αφορούσαν τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης και των συντάξεων χηρείας θα επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αποφάσεων για την απονομή συντάξεων.
Στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι με τις νέες ρυθμίσεις και την αλλαγή των περίπλοκων υπολογισμών της τμηματικής σύνταξης η διαδικασία είναι απλούστερη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση του χρόνου απονομής, καθώς ο νέος υπολογισμός προκύπτει από ενιαίο χρόνο ασφάλισης και ενιαίες αποδοχές, βασισμένες στον μέσο όρο από την 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία εξόδου του ασφαλισμένου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ο συνολικός αριθμός των παροχών που εκδόθηκαν από την 1/1/2015 έως 31/8/2017 ανέρχεται σε 497.073 οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Συγκεκριμένα, οι παροχές ανά κατηγορία είναι οι εξής: 307.991 κύριες συντάξεις, 132.032 επικουρικές και 57.050 εφάπαξ. Επίσης, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ συνολικά 183.430 παροχές (88.324 οριστικές κύριες, 38.220 προσωρινές κύριες, 38.086 επικουρικές και 18.800 εφάπαξ), συνολικού ύψους 1,438 δισ. ευρώ.
250.000 συνταξιούχοι με δύο κύριες
Το 90% περίπου του συνόλου των ασφαλισμένων, δηλαδή 2.240.000 συνταξιούχοι, λαμβάνει μία σύνταξη, ενώ το 9,5%, δηλαδή περίπου 251.000 συνταξιούχοι, λαμβάνει δύο συντάξεις και είναι κυρίως μηχανικοί, δικηγόροι που ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερα του ενός ταμεία, ενώ το 0,5% του συνόλου των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 10.600 περιπτώσεις, λαμβάνει τρεις ή περισσότερες  συντάξεις.
Αυτά τα στοιχεία κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.
Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σε πολλές περιπτώσεις οι διπλές και τριπλές συντάξεις αφορούν τη «μεταβίβαση δικαιώματος» που υπάρχει στις συντάξεις χηρείας.
Ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι με τον νόμο που ψηφίστηκε η διαφορά αυτή δεν υπάρχει και κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τη σύνταξή του ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com