Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Citi: Έρχονται συμβιβασμοί στην τρίτη αξιολόγηση

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι και η ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να είναι δύσκολο να συμφωνηθεί.

Στις επιβεβαιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν ζητά πρόσθετα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα το 2018 επικεντρώνεται η Citigroup σε νέο της note, τονίζοντας πως το Ταμείο επιθυμεί την γρήγορη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οπως αναφέρει,  ο Poul Thomsen δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα το 2018 και εκτιμά ότι η χώρα θα επιτύχει το στόχο του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2% του ΑΕΠ.
Η Citi σημειώνει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τους Ευρωπαίους πιστωτές της στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM για στόχο της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα, από 1,75% το 2017.
Ο Thomsen χαιρέτισε επίσης τη στάση της ΕΚΤ να διεξάγει stress test στις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2018, χωρίς να υπάρξει βαθιά και πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) όπως πρότεινε στο παρελθόν το ΔΝΤ.
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησαν στην γρήγορη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και στην εντατικοποίηση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές, η Αθήνα θα επιδιώξει συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους με τους Ευρωπαίους δανειστές τον Φεβρουάριο, και όχι στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Όπως σχολιάζει η Cigiroup, η γ' αξιολόγηση πλησιάζει και φαίνεται ελαφρώς ευκολότερη από τις προηγούμενες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων, ειδικά τα μέτρα λιτότητας, έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι και η ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να είναι δύσκολο να συμφωνηθεί. Πάντως, η πολιτική προθυμία να απογαλακτιστεί η Ελλάδα από την επίσημη χρηματοδότηση είναι ισχυρή από όλες τις πλευρές των διαπραγματεύσεων και αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο για συμβιβασμούς.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com