Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Capital Economics: Ο κίνδυνος για ευρωζώνη και Ελλάδα από τις εκλογές στην Αυστρία

Οι αυστριακές γενικές εκλογές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε είσοδο του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος στην κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Capital Economics. 


Ενώ αυτό πιθανώς δεν θα έχει σημαντικές εγχώριες οικονομικές συνέπειες, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντίθεση από την Αυστρία στα σχέδια για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημοσιονομική ολοκλήρωση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό ÖVP θα κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό. Η εικόνα του κόμματος έχει αλλάξει από τον νέο ηγέτη του, τον Sebastian Kurz, ο οποίος έχει κερδίσει τη στήριξη για τη σκληρή στάση του όσον αφορά τη μετανάστευση. Όμως, το ÖVP εξακολουθεί να συγκεντρώνει χαμηλή πλειοψηφία. Το κεντροαριστερό SPÖ και το ακροδεξιό FPÖ μάχονται για τη δεύτερη θέση.
Δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται επειδή ο προηγούμενος μεγάλος συνασπισμός μεταξύ του ÖVP και του SPÖ διαλύθηκε φαίνεται απίθανο να επαναληφθεί αυτός ο συνασπισμός. Πιο πιθανό είναι ότι το ÖVP θα ενώσει τις δυνάμεις του με το FPÖ, σύμφωνα με την C.E.
Τι σημαίνει αυτός ο δεξιός συνασπισμός για την Αυστρία
Και τα δύο κόμματα έχουν πολλά κοινά σημεία. Και τα δύο έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τους φόρους. Το ÖVP σχεδιάζει να μειώσει τον συντελεστή φόρου εισοδήματος για τις τρεις χαμηλότερες φορολογικές κλίμακες και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, γεγονός το οποίο θα δώσει κάποια ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες.
Όπως και το FPÖ, έχει επίσης αποκλείσει κάθε νέο φόρο επί του πλούτου ή της κληρονομιάς. Και τα δύο κόμματα θέλουν να μειώσουν τους φόρους στις επιχειρήσεις. Το FPÖ έχει δεσμευθεί να καταργήσει τον ελάχιστο φόρο εταιρειών και να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις από τις υποχρεωτικές εισφορές.
Το ÖVP θέλει να διασφαλίσει ότι ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων της Αυστρίας είναι ανταγωνιστικός και θέλει να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην Αυστρία.
Αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον θα συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων. Και τα δύο μέρη σχεδιάζουν, τουλάχιστον εν μέρει, να χρηματοδοτήσουν αυτές τις δεσμεύσεις εμποδίζοντας την πρόσβαση των μεταναστών σε κοινωνικά οφέλη για τα πρώτα πέντε χρόνια που βρίσκονται στην Αυστρία. Όπως σημειώνει η Capital Economics, πάντως, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τους νέους να μεταναστεύσουν στην Αυστρία, περιορίζοντας έτσι την ανάπτυξη.
Συνολικά, παρότι αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης τα επόμενα χρόνια, η C.E. αμφιβάλλει ότι θα μεταβάλουν σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές για την Αυστρία, οι οποίες είναι ήδη θετικές.
Μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του 2017, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά σχεδόν 3% φέτος και στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια.
Αναζωπύρωση των φόβων του ευρωσκεπτικισμού
Ο πολύ μεγαλύτερος αντίκτυπος της νέας δεξιάς κυβέρνησης θα ήταν ίσως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ένταξη ενός ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τους φόβους του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη. Η C.E. σημειώνει ότι μόνο το 35% των Αυστριακών έχει θετική γνώμη για την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο έχει ουδέτερη ή αρνητική γνώμη. Αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και παρόμοιο με εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το FPÖ έχει χαμηλώσει τους τόνους της ρητορικής κατά της ευρωζώνης, η οποία κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 και δεν ζητά πλέον δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ ή το ευρώ. Επιπλέον, ως junior μέλος του συνασπισμού, είναι απίθανο να ασκήσει σημαντική επιρροή, ιδίως όταν το ÖVP αντιτίθεται σθεναρά στην έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.
Εμπόδια στα σχέδια Macron - Juncker, "τοίχος" στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Πάντως το ÖVP συμμερίζεται την επιθυμία του FPÖ να γίνει η ΕΕ μια πιο χαλαρή ομοσπονδία κρατών. Στο μανιφέστο του το ÖVP λέει ότι διαφωνεί με τις προσπάθειες για φορολογική ένωση ή εναρμονισμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Αυτό υποδηλώνει ότι η Αυστρία είναι πιθανό να αποδειχθεί σημαντικός αντίπαλος των πρόσφατων προτάσεων του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ένωσης και της διεύρυνσης της ευρωζώνης στα επόμενα χρόνια.
Όπως προειδοποιεί η Capital Economics, η Αυστρία είναι επίσης πιθανό να παραμείνει βασικό εμπόδιο στην ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, παρατείνοντας έτσι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com