Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Σε αδιέξοδο το σχέδιο εξίσωσης αντικειμενικών με τις εμπορικές

Σε αδιέξοδο περιήλθε η προσπάθεια της επιτροπής εργασίας που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις πραγματικές τιμές των ακινήτων. 


Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το μοντέλο που πρότεινε η ομάδα εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξαιτίας του γεγονότος πως οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι ελάχιστες και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας ανύπαρκτες. Έτσι, το υπουργείο θα αναθέσει το έργο σε 100 τοπικές επιτροπές, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τις τιμές ζώνης.
Απομένουν μόλις 70 ημέρες για να εκπνεύσει η προθεσμία που έχει τεθεί στο μνημόνιο για την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές και το όλο εγχείρημα προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Η μεγάλη απογοήτευση στο ΥΠΟΙΚ αφορά κυρίως στο ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή που δημιουργήθηκε για την καταγραφή των εμπορικών αξιών των ακινήτων δεν είναι τελικά και τόσο αποτελεσματική αφού υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι το πραγματικό τίμημα δεν δηλώνεται.
Αν ανατρέξει κανείς στη σχετική εφαρμογή "Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων" που είναι επισκέψιμη μέσω του δικτυακού τόπου του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) θα διαπιστώσει από την πρώτη αναζήτηση ότι τα περισσότερα ακίνητα που αλλάζουν χέρια στην περιοχή της Αττικής  είναι διαμερίσματα που έχουν κατασκευαστεί τις δεκαετίες 1960-1970. Μάλιστα, το δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δηλώνεται σχεδόν εξευτελιστικό τίμημα κατά τις μεταβιβάσεις τους.
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Διαμέρισμα 54 τετραγωνικών, κατασκευής 1972 στο Δήμο Αθηναίων πουλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τίμημα μόλις 20 ευρώ! Άλλο διαμέρισμα ισογείου 43 τετραγωνικών στο Δήμο της Αθήνας πουλήθηκε έναντι 10 ευρώ! Υπόγειο διαμέρισμα του 1973 επιφάνειας 40 τετραγωνικών πουλήθηκε έναντι 12 ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για ακίνητα που είτε χαρίστηκαν, είτε δεν δηλώθηκαν τα πραγματικά τιμήματα.
Στο υπουργείο Οικονομικών φέρνουν τα παραπάνω παραδείγματα ως αποδείξεις πως ο υπολογισμός εμπορικών αξιών στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά είναι ουσιαστικά ένα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο εγχείρημα. Σημειώνουν πως μετά τη σύνδεση που έγινε το 2014 του δηλούμενου τιμήματος με το τεκμήριο διαβίωσης (αντί για την αντικειμενική αξία που ίσχυε προηγουμένως), τα ποσά που αναγράφονται στα συμβόλαια έχουν κατακρημνιστεί μαζί βέβαια και με τις τιμές των ακινήτων που δεν έχουν απλώς κατακρημνιστεί, αλλά έχουν συντριβεί.
Τα παραπάνω στοιχεία, λένε στο ΥΠΟΙΚ, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για τον υπολογισμό εμπορικών αξιών των ακινήτων. Απουσιάζει και μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη βάση δεδομένων που να καλύπτει όλες τις κατηγορίες ακινήτων.
Τελικά αυτό στο οποίο έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών είναι η απλή επικαιροποίηση των υφιστάμενων τιμών ζώνης αλλά με εντολές προς τις αρμόδιες επιτροπές του ΥΠΟΙΚ να προχωρήσουν σε λελογισμένες μειώσεις. Χαρακτηριστικό των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρόσφατα, σε εκτέλεση εντολής του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τιμή ζώνης στο Νέο Βουτζά μειώθηκε κατά 12%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com