Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Τα χρέη προς τα Ταμεία στην ατζέντα κυβέρνησης – θεσμών

Την πρώτη συνάντησή της με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της γ΄ αξιολόγησης του προγράμματος θα έχει σήμερα το μεσημέρι η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου.

Η ατζέντα  της συνάντησης  θα αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και θα συμμετάσχουν εκτός από την κ. Αχτσιόγλου οι Υπουργοί ​Δημήτρης ​Παπαδημητρίου (Οικονομίας), ​Ευκλείδης ​Τσακαλώτος (Οικονομικών) και  ​Σταύρος ​Κοντονής (Δικαιοσύνης).
Η σημερινή συνάντηση αναμένεται από ελληνικής πλευράς να διεξαχθεί σε θετικό κλίμα, με βάση –τουλάχιστον τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης  η οποία έγινε σε τεχνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους,  τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών διάκεινται θετικά στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.
Αν η χθεσινή διαφαινόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό "περάσει" σήμερα και σε ανώτατο επίπεδο, τότε κάτι τέτοιο θα αποτελέσει θετικό πρόκριμα για τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη έως 20.000 ευρώ προς τα ταμεία, η οποία αφορά τους αυταπασχολούμενους. 
Υπενθυμίζεται πως η σχετική εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση εκκρεμεί, ενώ η κα. Αχτσιόγλου έχει δηλώσει πως θα εκδοθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε για το γ΄τρίμηνο του 2017 το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα Ταμεία την περασμένη Παρασκευή, μέχρι  το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 43 αιτήσεις από οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από τις αιτήσεις αυτές, οι 10 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές ενώ οι υπόλοιπες 33 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το Κ.Ε.Α.Ο.
Το συνολικό ποσό το οποίο αιτήθηκαν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν φτάνει τα 3,2 εκατ. ευρώ. 
Πιο συγκεκριμένα, 7 αιτήσεις έγιναν για χρέη έως 20.000 ευρώ, 19 αιτήσεις για χρέη 20.001 -50.000 ευρώ, 14 αιτήσεις αφορούσαν χρέη 50.001 -250.000 ευρώ, 3 αιτήσεις έγιναν  για χρέη 250.001 -500.000 ευρώ.
Κατά τ΄άλλα, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, με τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή στο διάστημα Μαρτίου –Ιουνίου 2015, υπάρχει σταδιακή ένταξη περισσότερων οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ.
Αυτό, αναφέρεται στη γ΄ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ κι έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων από ρυθμίσεις, καθώς οι οφειλές ρυθμίζονται σε λιγότερες δόσεις με υψηλότερο ποσό μηνιαίας δόσης. Από τους 44.226 οφειλέτες του Κ.Ε.Α.Ο. που απώλεσαν την ρύθμιση των 100 δόσεων, οι 7.776 έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 όλες οι ενεργές ρυθμίσεις είναι συνολικά 63.243 και το ρυθμισμένο ποσό 1,8 δις. ευρώ ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τα χρέη των εργοδοτών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών προς τα ταμεία ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com