Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Τα "μάτια" του εισαγγελέα στις ιδιωτικές εταιρείες βλαστοκυττάρων

Σε θέμα - πέραν της νομικής - ηθικής τάξης πρώτης γραμμής έχει αναχθεί το ζήτημα της λειτουργίας των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης γενετικού υλικού στην Ελλάδα, μετά την άσκηση κακουργηματικών διώξεων για απάτη σε βάρος των εκπροσωπών της Stem Health και του ομίλου Υγεία στον οποίο -κατά την εισαγγελική έρευνα- ουσιαστικά ανήκε.

Ήδη η εισαγγελία έχει ανοίξει την έρευνα για να διαπιστώσει αν αυτές οι εταιρίες, που υπολογίζονται σε πάνω απο 10 είχαν άδεια λειτουργίας ή απλώς λειτουργούσαν υπό την ανοχή της πολιτείας. Γι αυτό άλλωστε (τουλάχιστον για την περίπτωση της Stem Health και φυσικά και για τις υπόλοιπες αν αποδειχτεί ότι λειτουργούσαν υπο το ίδιο καθεστώς) υπο έρευνα βρίσκονται και οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος αφού δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο τον οποίο είχαν. Πιθανόν όμως, το πρόβλημα να είναι βαθύτερο και πολιτικά, όπως αναδεικνύεται σταδιακά.
Είναι επιστημονικά συμβατή η φύλαξη;   
Τα προβλήματα είναι εν τέλει δυο:
-Οι δεκάδες χιλιάδες γονείς που πλήρωσαν και εμπιστεύθηκαν για τη φύλαξη του γενετικού υλικού του παιδιού τους (για περίπτωση ανάγκης του ίδιου) τελικά πλήρωσαν για "αέρα κοπανιστό;". Και εν τέλει τι θα γίνει με τα βλαστοκύτταρα τα οποία αφορούσαν την υγεία των παιδιών τους; Η εισαγγελική έρευνα κατατείνει κατ' αρχήν στην άποψη πως δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να θεμελιώνει ικανότητα διατήρησης του υλικού επι τόσα χρόνια (οι συμβάσεις ήταν για 20 χρόνια και πάνω) και θεωρεί ότι οι γονείς εξαπατήθηκαν. 
Είχαν άδεια;
Η εισαγγελική έρευνα κατατείνει πως μπορεί να έχουν διεθνείς πιστοποιήσεις αλλά άδεια απο το υπουργείο Υγείας δεν είχαν. Αυτό φέρεται να αναφέρει και έκθεση επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) που παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αυτή αλλά και όπως περιγράφει και με την αναφορά του στην Εισαγγελία ο συνήγορος του καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης, καμία ιδιωτική εταιρεία δεν είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Υγείας, ως όφειλε βάσει νόμου του 2011. Είναι όμως έτσι;
Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές αφενός κατά το χρόνο έναρξης της λειτουργίας της Stem Health o νόμος δεν προέβλεπε την έκδοση κάποιας άδειας από το Κράτος, αφετέρου ο νόμος 3984/2011 αναγνωρίζει τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών συντήρησης ιστών στην Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότησή τους. Προέβλεπε δε την έκδοση κανονιστικών πράξεων (υπουργικών αποφάσεων κλπ) για να ξεκινήσειν η αδειοδότηση. 
Εκδόθηκαν έξι χρόνια μετά!!!
Επι έξι χρόνια όμως ουδείς εξέδωσε την υπουργική απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης και προφανώς ουσιαστικού ελέγχου. Η αδράνεια (που πιθανόν να είναι εγκληματική σε βάρος των γονέων που έσπευσαν να πληρώσουν αναζητώντας "ασφαλεια" για τα βρεφη τους) σταμάτησε τελικά στις 24 Μαρτίου του 2017, όταν εκδοθηκε η σχετική υπουργική απόφαση απο τον Παύλο Πολλάκη. Ετσι πλεον και σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 65, παρ 12 Ν3984/2011 η υποχρέωση όλων των ιδρυμάτων ιστών, όλων των κατηγοριών που λειτουργούσαν κατά την έναρξη ισχύος του ν 3984/2011 να υποβάλουν στο Υπουργείο Υγείας αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας είχε περιθώριο ενός χρόνου από την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων. Δηλαδή μέχρι τον Μαρτιο του 2018. 
"Εικονική"
Ενα ακόμα σημείο καμπής για την υποθεση της Stem Health ε;iναι η εισαγγελική εκτίμηση πως απο το 2007 ουσιαστικά λειτουργεί ως μέλος του Ομίλου Υγεία και η μεταβίβαση του 75% των μετοχών της το Νοέμβριο 2013 (με αρνητική καθαρή θέση περι τα 3.000.000 ευρώ) έναντι "τιμήματος 1 και 1 ευρώ (συνολικά, όχι ανα μετοχή), είναι "εικονική". Αυτό μάλιστα φέρεται να υποστήριξε ενώπιον της εισαγγελέα όταν κατέθεσε ως ύποπτος ο εκπροσωπος της εταιρίας. Για αυτο ΄'αλλωστε και η ποινική διώξη στρέφεται και κατά των εκπροςώπων του Υγεία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com