Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Κυβέρνηση: Το μήνυμα της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ

Για σαφές μήνυμα σεβασμού, αναγνώρισης και στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.


Κατά τις ίδιες πηγές, τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτυπώθηκαν τόσο στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όσο και στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.
Στον απόηχο της συνάντησης, σε ενημέρωση που έγινε στο Blair House όπου διαμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβερνητική αποστολή, κυβερνητικές πηγές σημείωναν το «σαφές μήνυμα» από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο: «Πρώτον, ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη. Δεύτερον, η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, ως ενός πόλου σταθερότητας και ενός σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή. Τρίτον, το στοιχείο της στήριξης, της έμπρακτης στήριξης προς την Ελλάδα, κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας».
Η στήριξη αυτή, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, έχει δύο βασικές πτυχές: τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς - που εκφράζεται και από το ΔΝΤ - στο ζήτημα του χρέους, και επίσης στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.
Από τις σημαντικότερες απολήξεις των συζητήσεων που έγιναν στον Λευκό Οίκο, είναι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά και ο κ. Τραμπ έκαναν δεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς για διαμόρφωση ομάδων εργασίας, στις οποίες θα μετέχει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γούλμπορ Ρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, υπήρξε αναφορά από τον κ. Ρος για επικείμενη επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα (κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος, ή μέσα στον επόμενο μήνα) η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο στην παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com