Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η νέα έξοδος στις αγορές

Η πορεία της τρίτης αξιολόγησης θα κρίνει το αν θα δοθεί έγκαιρα το πράσινο φως για την επόμενη κίνηση, όσον αφορά νέες εκδόσεις ομολόγων, που θα αντικαταστήσουν τις παλιές του 2012 (μετά το PSI).

Πληροφορίες από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα ολοκληρώνονται κάποιες επαφές στη Φρανκφούρτη, που στοχεύουν σε διευκρινίσεις όσον αφορά τις νέες εκδόσεις. 
Όμως το χρονοδιάγραμμα των νέων εκδόσεων είναι άρρηκτα δεμένο με την ομαλή πορεία της τρίτης αξιολόγησης. Και για τον λόγο αυτό οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για τα τέλη του Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια από την πορεία της τρίτης αξιολόγησης. 
Το κλίμα μέχρι στιγμής εμφανίζεται θετικό μεν από την πλευρά της αγοράς, αφού έχουν διερευνηθεί οι προθέσεις κατόχων των σχετικών σειρών ομολόγων και έχει διαπιστωθεί θετική ανταπόκριση. Διατηρούνται όμως επιφυλάξεις από την πλευρά των θεσμών που συνδέουν τη σχετική κινητοποίηση με την εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο ο ESM όσο και η πλευρά της ΕΚΤ βλέπουν την επόμενη κίνηση του ΟΔΔΗΧ καταρχήν θετικά, καθώς δεν αυξάνει το χρέος και ταυτόχρονα βελτιώνει τη σύνθεση του χρέους έτσι ώστε να διευκολύνεται η μελλοντική αγορά τίτλων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE. 
Το swap των 30 δισ. ευρώ 
Πρόκειται για 20 διαφορετικές εκδόσεις με λήξη από το 2023 μέχρι και το 2042, των οποίων η αξία δεν ξεπερνά τα 2 δισ. η κάθε μία. Τα ομόλογα αυτά θα αντικατασταθούν με τέσσερα ομόλογα –αυτός είναι ο σχεδιασμός– τα οποία θα είναι μέσης διάρκειας ήτοι πενταετή και επταετή συνολικής αξίας πέντε δισ. ευρώ έκαστο. 
Ο συσχετισμός μεταξύ των ομολόγων που θα αντικατασταθούν είναι τέτοιος που να μη προκαλεί ζημία σε κανένα εκ των συμβαλλόμενων, αλλά δημιουργεί και στηρίζει θετικές προσδοκίες για τους "αγοραστές" εφόσον η πορεία του χρέους κινηθεί θετικά...
Η ονομαστική αξία των προς ανταλλαγή ομολόγων είναι 30 δισ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία τους περί τα 20 δισ. ευρώ. Τα νέα ομόλογα με τα οποία θα αντικατασταθούν τα παλιά θα καλύπτουν διάρκειες με καλύτερη εμπορευσιμότητα και ισχυρές προσδοκίες βελτίωσης των τιμών τους. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των κατόχων των ομολόγων αυτών πέραν των επενδυτικών funds, φωτογραφίζεται η παρουσία τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των ελληνικών συστημικών τραπεζών. 
Οι ποσότητες τίτλων που κατέχουν είναι αξιοσημείωτες και συνολικά υπερβαίνουν εκείνες των επενδυτικών funds. 
Κατά συνέπεια, η συμμετοχή της ΤτΕ και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα σημαντική –ίσως και καθοριστική– για το εάν θα προχωρήσει η αναταλλαγή αυτή πέραν της προϋπόθεσης της πορείας της τρίτης αξιολόγησης. 
Σε σχετική ερώτηση σε αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος της ΤτΕ, για το αν η ΤτΕ θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο εγχείρημα δεν υπήρξε άμεση απάντηση. 
Χωρίς ζημιά 
Υπήρξε όμως ανεπίσημο σχόλιο το οποίο υπενθυμίζει ότι τόσο η ΤτΕ όσο και οι διοικήσεις των άλλων τραπεζών θα πρέπει να αποφασίσουν μόνο αν ξεκαθαρισθεί ότι δεν προκύπτει "ζημία", αλλά όφελος για τα Ταμεία των οποίο οι αποταμιεύσεις με ευθύνη της ΤτΕ επενδύονται σε τίτλους σταθερής αξίας...
Η εκκρεμότητα αυτή εφόσον παραμένει αναπάντητη ενδέχεται να δημιουργήσει προσκόματα στην έκδοση αυτή ακόμα και αν οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης εξελιχθούν ομαλά και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται, δηλαδή μέσα στο τρέχον δίμηνο.
Αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, πριν από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, σχολιάζοντας το σχετικό θέμα υποστήριξε ότι οι όποιες εκκρεμότητες θα μπορούσαν να ξεπερασθούν σε συνεννόηση μεταξύ των "θεσμών" και του ΥΠΟΙΚ, παρακάμπτοντας τις όποιες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες, εφόσον δεν αναδειχθούν άλλου είδους προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι την επόμενη εβδομάδα η εικόνα θα είναι περισσότερο ξεκάθαρη για τις δυνατότητες να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες παράλληλα με την τρίτη αξιολόγηση, έτσι ώστε η ολοκλήρωσή της να δρομολογήσει και τις διαδικασίες του σχετικού swap των τεσσάρων νέων ομολόγων με τα 20 παλιά. 
Επίσπευση για να προλάβουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο
Οι τελευταίες ενδείξεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του ΥΠΟΙΚ, ενισχύουν την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο.
Την άποψη αυτή φαίνεται να υποστηρίζουν στις επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη και κοινοτικοί παράγοντες (της Κομισιόν) που αξιολογούν τις ισορροπίες που ενδέχεται να διαμορφωθούν στο Βερολίνο "λιγότερο ευνοϊκές για την Αθήνα" εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τρικομματική κυβέρνηση. 
Ιδιαίτερα όσον αφορά το χρέος, σε μία τέτοια περίπτωση, όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους, θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μιας σημαντικής αναδιάρθρωσης του χρέους στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης. Ως ενδεικτικό σημάδι αυτής της προοτπικής αναφέρουν μάλιστα την επιμονή του κ. Ρέγκλινγκ ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο και ικανό να εξυπηρετηθεί μεσομακροπρόθεσμα χωρίς νέες παρεμβάσεις. 
Η "προοπτική" αυτή συνδυάζεται με το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μάλλον αποκλείουν το να καλυφθεί η θέση του κ. Σόιμπλε από πρόσωπο που θα είναι περισσότερο ευέλικτο στο θέμα αυτό. 
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η διοίκηση του ESM εμφανίζεται προσεκτικά θετική τους τελευταίους μήνες απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία, ή "ιδέα" της Αθήνας για εκδόσεις που συνολικά διευκολύνουν τη σιωπηρή αναδιάρθρωσή του χωρίς περαιτέρω κόστος. 
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ήδη στο πλαίσιο του πακέτου βραχυπρόθεσμης παρέμβασης στο χρέος που άρχισε τον Ιανουάριο έχει ήδη αναδιαρθρωθεί ένα κομμάτι του χρέους που ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ και η διαδικασία συνεχίζεται με ικανοποιητική επιτυχία...
 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com