Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Διπλό μπλόκο για οφειλές σε εφορίες-ταμεία

Πλησιάζει η ώρα για την υλοποίηση μια μνημονιακής δέσμευσης η οποία είχε γραφτεί και στο κείμενο του πρώτου ελληνικού μνημονίου αλλά ακόμη δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Είναι η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για μια σημαντική "διαρθρωτική μεταρρύθμιση", όπως την αποκαλούν οι Θεσμοί, η οποία στοχεύει στο να αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών του δημοσίου που σήμερα είναι διχοτομημένοι.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ένας φορολογούμενος μπορεί να χρωστά ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να το γνωρίζει η φορολογική διοίκηση και αντίστροφα να χρωστά φόρους και να μην το γνωρίζει το ασφαλιστικό του ταμείο. Και τον να μην το γνωρίζει σημαίνει ότι δεν μπορεί και να λάβει συντονισμένα και αποτελεσματικά μέτρα για να εισπράξει. Για παράδειγμα, μπορεί να επιστρέφονται φόροι σε ασφαλισμένους που έχουν οφειλές προς τα ταμεία ή να εκδίδεται φορολογική ενημερότητα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.

Ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί ένας πλήρης οδικός χάρτης προκειμένου εντός του 2018 να γίνει η ενοποίηση των υπηρεσιών βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και εισφορών.

Σημειώνεται ότι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει το δικό του μηχανισμό είσπραξης υπό την ΑΑΔΕ με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών να πραγματοποιούν όλες τις ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είναι οι κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών υπολοίπων. Παράλληλα, όμως, το υπουργείο Εργασίας έχει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που κάνει ακριβώς τις ίδιες ενέργειες με τη φορολογική διοίκηση.

Με την ενοποίηση των δυο μηχανισμών θα επέλθουν στην πράξη οι εξής αλλαγές:

- Θα διενεργούνται ενιαία οι συμψηφισμοί μεταξύ επιστροφών φόρων και φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι με τυχόν επιστρεφόμενους φόρους θα εξοφλούνται βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

- Θα καταργηθεί η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα και θα καθιερωθεί μια ενιαία ενημερότητα για οφειλές προς το δημόσιο.

- Θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός "πολιορκίας” των οφειλετών του δημοσίου που θα λαμβάνει εναντίον τους τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ) και θα τους ενημερώνει για τις συνολικές οφειλές τους. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί το τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ (call center) για το "κυνήγι” και των οφειλετών των ταμείων.

- Θα ρυθμίζονται ενιαία για τμηματική εξόφληση οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και τελωνεία.

- Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του φορολογούμενου θα βεβαιώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com