Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Reuters: Τα τέσσερα σενάρια της ΕΚΤ για το QE

Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).


Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Φρανκφούρτης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης -γνωστής και ως QE.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει το βρετανικό δημοσίευμα, οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής εξετάζουν τέσσερα σενάρια, χωρίς ωστόσο, οι συζητήσεις να εξαντλούνται αποκλειστικά σ’ αυτά.
Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο βρίσκεται η μείωση των μηνιαίων αγορών σε 40 ή 20 δισ. ευρώ, με παράλληλη επέκταση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος κατά 6 ή 9 μήνες.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, αυτή θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις.
Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαμήνυσε ότι η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση θα ληφθεί το φθινόπωρο και πιθανότητα τον Οκτώβριο, προεξοφλώντας την επιβράδυνση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και τη χρονική επέκταση του προγράμματος.
Ωστόσο, ο ίδιος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στην πορεία του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τον δείκτη τιμών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com