Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Online με το taxisnet οι ταμειακές μηχανές

Την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντός των προσεχών μηνών προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου. 


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό της περιφέρειας η κα Παπανάτσιου, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με το σύστημα TAXIS είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το επόμενο διάστημα υποχρεωτικά μόνο για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών (δηλαδή η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σταδιακά). Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονισμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε».
Σημειώνεται ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ προβλέπεται με το άρθρο 69 του ν. 4446/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταγράφονται και να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Έτσι, η Φορολογική Αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών σε… ζωντανή σύνδεση με τα ταμεία τους!
Οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων προβλέπεται να καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 69 του ν. 4446/2016. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε το μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση
Η υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει και η υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα ως ένα πρόσθετο όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς θα περιορίσει σημαντικά τα φαινόμενα διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές, δηλαδή στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, να παρακολουθούν και να ελέγχουν ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως και τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, δηλαδή τους τζίρους χονδρικών πωλήσεων. Όπως τόνισε η κα Παπανάτσιου, μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης «θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα γιατί θα έχουμε άμεσα την πληροφορία από την πηγή της».
Οι κληρώσεις
Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών κληρώσεων χρηματικών ποσών για όσους φορολογούμενους πληρώνουν μέσω «πλαστικού χρήματος» τα έξοδά τους. Όπως διευκρίνισε, «ήδη έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση από εμένα» και αναμένεται να υπογράψουν και οι δύο άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί, οπότε τις επόμενες ημέρες μέσα στον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη κλήρωση.
Παράνομος  πλουτισμός
Η κα Παπανάτσιου αποκάλυψε εξάλλου ότι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν αποτελέσματα από νέους ελέγχους για παράνομη προσαύξηση περιουσίας. Πρόκειται για ελέγχους οι οποίοι διεξάγονται μέσω διασταυρώσεων στοιχείων για τις καταθέσεις των φορολογουμένων με τα εισοδήματα που έχουν αναγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις και από τους οποίους συνήθως εντοπίζονται κρούσματα απόκρυψης αποκτηθέντων εισοδημάτων σημαντικού ύψους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com