Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Mε δημόσια χρηματοδότηση η α λα καρτ μείωση της ανεργίας

Τέσσερα προγράμματα με δημόσια επιδότηση σε προγράμματα προσωρινής απασχόλησης  στον ιδιωτικό και "κοινωνικό" τομέα της οικονομίας, ανακοίνωσε το περασμένο Σαββάτο από το βήμα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας. 


Βασικοί υποψήφιοι ωφελημένοι θα είναι οι άνεργοι έως 34 ετών, τα μπλοκάκια ανεξαρτήτως ηλικίας, οι απολυμένοι νέοι έως 29 ετών, αλλά και όσοι άνεργοι αποφασίσουν να ιδρύσουν επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της "κοινωνικής οικονομίας".
Ωστόσο, όλοι οι βασικοί όροι ένταξης των υποψηφίων ωφελουμένων, μαζί και οι πηγές χρηματοδότησης των εν λόγω προγραμμάτων - και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το ύψος της - παρέμειναν αδιευκρίνιστα.  
Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα τα οποία προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, έχουν ως εξής: 
- Επιχορήγηση "πρώτης  απασχόλησης" ανέργων έως 34 ετών σε ατομική ή συνεταιριστική επιχείρηση με επιδότηση μέρους μισθού. 
Αυτό σημαίνει πως το Δημόσιο θα καλύπτει μέρος της μισθοδοσίας ενός εργαζομένου, εφ’όσον προσληφθεί σε μία επιχείρηση.
Κάτι τέτοιο, προφανώς, αποτελεί κίνητρο για έναν επιχειρηματία να προσλάβει προσωπικό.
Υπενθυμίζεται πως έως τώρα τα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης είτε επιδοτούσαν εισφορές, είτε κυρίως ολόκληρη την αμοιβή (μισθό και εισφορές).
Ο κ. Τσίπρας δεν ανέφερε πόσους θα αφορά το πρόγραμμα αυτό, ποιος θα είναι το συνολικός προϋπολογισμός του,  πότε θα προκηρυχθεί, αλλά ούτε για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτή η επιδότηση. Φυσικά, για να "τρέξει" ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να βρεθούν επιχειρήσεις, οι οποίες να μπορούν να επιδοτούν το υπόλοιπο κομμάτι του μισθού, το οποίο δεν θα επιχορηγεί το Δημόσιο.
- Επιδότηση εισφορών για όσους εργοδότες μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς.
Πρόκειται για πρόγραμμα που έχει ήδη εξαγγείλει η υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, υπό των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει στην αγορά οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 27,1% που πρέπει να πληρώνουν από 1/1/2017 εργαζόμενοι με μπλοκάκι και εργοδότες, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα των εργαζομένων.
Δεν συμπεριλήφθηκε το εν λόγω πρόγραμμα στο νομοσχέδιο για την αδήλωτη - υποδηλωμένη εργασία που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη, γιατί δεν χρειαζόταν νέα νομοθεσία για να ενεργοποιηθεί.
Το πρόγραμμα αυτό θα δίδει κίνητρο στους εργοδότες να μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς, με τον όρο ότι το Δημόσιο θα επιδοτεί τις εισφορές τους (σ.σ. των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων). Θα αφορά έως 40.000 μπλοκάκια και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 156 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχουν δηλωθεί πάνω από 25.000 μπλοκάκια.
Ο κ. Τσίπρας δεν διευκρίνισε αν τα κεφάλαια αυτά, τα οποία θα έχουν τελικό αποδέκτη τον ΕΦΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, θα προέλθουν από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
Από εκεί και πέρα δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι άλλοι όροι ένταξης ενός εργοδότη σε αυτό το πρόγραμμα, όπως πχ για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει η επιδότηση, τι άλλες υποχρεώσεις θα έχει ο εργοδότης κλπ.
Επίσης, για να απορροφηθεί το ποσό που διατείνεται ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να βρεθούν εργοδότες να επιθυμούν και να μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.
- Ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για την επιχορήγηση επιχειρήσεων στο πεδίο αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το Ταμείο θα ιδρυθεί τον Οκτώβριο με κεφάλαια 25 εκατ., ενώ θα συστηθούν πάνω από 100 Κέντρα Πληροφόρησης για τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται πως με νόμο που πέρασε η κυβέρνηση το Φθινόπωρο του 2016, ο οποίος προέβλεπε τη θέσπιση του σχετικού Ταμείου, προβλεπόταν η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και του Δημοσίου, καθώς και των ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας.
Οι συμβαλλόμενοι φορείς μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό προϋπολογισμό ή άλλα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα, καθώς και από τους προϋπολογισμούς των συμβαλλομένων φορέων. Επίσης, η παραπάνω χρηματοδότηση μπορεί να γίνεται και από φορείς του Δημόσιου τομέα που δεν μετέχουν στην προγραμματική σύμβαση.
- Δημιουργία προγραμμάτων για νεοεισερχόμενους και απολυμένους νέους έως 29 ετών.
Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία παραπέρα διευκρίνιση επ΄ αυτών των προγραμμάτων.
Δήλωσε μόνο ότι θα έλθουν "σύντομα" και πως θα αφορούν ανέργους νέους έως 29 ετών.
Δεν διευκρίνισε ούτε τον υπό διάθεση προϋπολογισμό τους, ούτε πόσους θα αφορούν, αλλά ούτε για πόσο διάστημα θα διαρκέσει η χρηματοδότηση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com