Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Gripen Aggressor: Αεροσκάφος ειδικά σχεδιασμένο για τον ρόλο του «εχθρού» σε ασκήσεις

Μία νέα παραλλαγή του μαχητικού αεροσκάφους της, Gripen, παρουσίασε η Saab: Το Grippen Agressor βασίζεται στη σειρά Gripen C και προορίζεται για την αγορά των εκπαιδευτικών αεροσκαφών- και συγκεκριμένα αυτήν της εκπαίδευσης σε αερομαχίες απέναντι σε εχθρικά αεροσκάφη άλλων τύπων (adversary air combat training).


Η εκπαίδευση σε αερομαχίες περιλαμβάνει (προφανώς) αεροσκάφη τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο του εχθρού σε ασκήσεις. Τα «εχθρικά» αυτά μαχητικά (aggressors) και οι πιλότοι τους χρησιμοποιούν εχθρικές τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες- ωστόσο, για να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται η εκπαίδευση, πρέπει και τα ίδια τα μαχητικά να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που θα αντιμετώπιζαν οι πιλότοι υπό κανονικές συνθήκες. Οι πολεμικές αεροπορίες που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, χρησιμοποιούν σε αυτόν τον ρόλο πραγματικά πολεμικά αεροσκάφη που έχουν αιχμαλωτιστεί ή αγοραστεί, ή μαχητικά που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μοιάζουν πιο πολύ στα εχθρικά μαχητικά.
Κατά τη Saab, το Gripen Aggressor είναι ένα ιδιαίτερο αεροσκάφος, αρκετά ξεχωριστό/ διαφορετικό για να μπορεί να παίζει τον ρόλο του αντιπάλου, ώστε οι πιλότοι να εκπαιδεύονται εναντίον του, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επικρατήσουν απέναντι στα εχθρικά μαχητικά που θα αντιμετώπιζαν στην πραγματικότητα.
Το, βασισμένο στο Gripen C, Gripen Aggressor, έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον ρόλο του agressor: Διαθέτει όλα τα πτητικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του Gripen C, καθώς και τις εξελιγμένες δυνατότητες αισθητήτων και datalink του, αλλά δεν φέρει πραγματικά όπλα.
Η Saab θεωρεί πως το αεροσκάφος ενδείκνυται για χρήση στον ρόλο του aggressor από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των ADAIR (Air Force's Adversary Air- ΗΠΑ) και ASDOT (Air Support to Defence Operational Training) των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών- χωρίς αυτό να αποκλείει τη χρήση του και από άλλες πολεμικές αεροπορίες, που θα επιθυμούσαν να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους σε επιχειρήσεις εναντίον προηγμένων αντιπάλων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com