Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Από το Grexit στο Grinvest

Μήνυμα για «δίκαιη ανάπτυξη» και «μετατροπή του Grexit σε Grinvest» έστειλε από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).


«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος» τόνισε, παράλληλα, καθιστώντας αναγκαία τη δημιουργία θεσμών και πολιτικών, «οι οποίες θα εγγυών
ται ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν».
Όπως εξήγησε, «μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος δρόμος, με νέες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά και με ευκαιρίες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο». «Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, καθώς δεν θέλουμε μία Ελλάδα που θα επιστρέψει στη χρεοκοπία» τόνισε επιπλέον.
Βελτιώνεται η διαπραγματευτική ικανότητα 

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, και στους επενδυτές και στους εταίρους».
Για δύο συνεχή έτη, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, κατορθώσαμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός το οποίο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.
Οδικός χάρτης για το χρέος
Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, εξήγησε ότι ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητά του προσφέρει τη σιγουριά ότι «είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας».
«Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές προδιαγράφει την επιτυχία αυτού που θα συμβεί σε έναν χρόνο» υπογράμμισε ακόμη, εστιάζοντας στις προοπτικές εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξήρε τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, κάνοντας ειδική μνεία στα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές και σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες επιδόσεις προμηνύουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα 
«Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη» έσπευσε να συμπληρώσει, παραπέμποντας στις επισκέψεις των Εμανουέλ Μακρόν, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους των διεθνών συμμαχιών της χώρας» επεσήμανε, παράλληλα.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη η οποία αποτελεί «εξαιρετικό οιωνό», ενώ προανήγγειλε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα» τόνισε επίσης, και μεταφέροντας μία συνομιλία που είχε με Γάλλο δημοσιογράφο, έκανε λόγο για μετατροπή του Grexit σε Grinvest -δηλαδή από την προοπτική εξόδου από το ευρώ στο «επενδύστε στην Ελλάδα».
Πόροι 11 δισ. ευρώ στην οικονομία
Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός, αποσαφήνισε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι συνδέεται «με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών».

Όπως υπενθύμισε, μάλιστα, η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει, ανέλυσε, εισροή πόρων 11 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία από το 2015 στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι μέσα σε δύο χρόνια, «έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες, οι οποίοι είχαν αφεθεί στην τύχη τους για 10ετίες, με τεράστιο κόστος για το δημόσιο», ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ότι έχουν ήδη αξιοποιηθεί 2 δισ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του σχεδίου Γιούνκερ.
Ψηφιακό δημόσιο
Για το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στρατηγικό στόχο αποτελεί ένα σύστημα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες με ισότιμους όρους. «Το όραμά μας είναι το ψηφιακό δημόσιο του 2020» έσπευσε να προσθέσει.
Μάλιστα, περιέγραψε ένα κράτος, το οποίο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «κοινωνικό αποτύπωμα» των ψηφιακών παρεμβάσεων, καθώς, όπως προανήγγειλε, 410.000 Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν ψηφιακό σήμα, θα αποκτήσουν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια.
Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές θα αποκτήσουν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, είτε δωρεάν είτε με σημαντική επιδότηση.
«Ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» πρόσθεσε.
«Ανάπτυξη για όλους»
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μορφή της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα ότι ο κάθε ένας -και ιδίως οι νέοι- θα έχει ίσο μερτικό στα οφέλη της ανάπτυξης των επόμενων ετών». «Μόνο η ισότιμη ανάπτυξη για όλους μπορεί να είναι ισχυρή, βιώσιμη και ωφέλιμη» συνέχισε, επιπλέον.
Ενισχύεται η αγορά εργασίας 
Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε ειδική αναφορά στο ζήτημα της ανεργίας, τονίζοντας ότι φέτος τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. «Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια» σχολίασε.
«Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί, όταν επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα ετησίως» συνέχισε, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της αδήλωτης εργασίας.
Στο σημείο αυτό, εξήρε την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τον αναπροσανατολισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων και της ασφαλισμένης εργασίας.
Προανήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη ανέργων, πρώην εργαζόμενων και όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με το πρόγραμμα να αφορά νέους έως 34 ετών, αλλά και την επιδότηση της μετατροπής των εργαζομένων με μπλοκάκι σε μισθωτούς.
«Η μάχη για την ανεργία είναι μάχη για την οικονομία, καθώς η επιστροφή στην ανάπτυξη θα επιτευχθεί όταν θα έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε τα μεγέθη της απασχόλησης ίσα με τα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωζώνης» εξήγησε, με έμφαση.
«Όχι» στη διαπλοκή
Κάνοντας ειδική μνεία στη διαπλοκή, επανέλαβε τη δέσμευση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα ολοκληρωθεί -σε πείσμα πολλών- τις επόμενες μέρες.
«Έχουμε καταφέρει πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που έχουν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέρονται» πρόσθεσε και κατέστησε σαφές ότι η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων πιστοποιεί τη θέλησή μας να μην κάνουμε εκπτώσεις στη βασική αρχή του κράτους δικαίου περί «ανταμοιβής ανάλογα με την προσφορά» και «προσφοράς ανάλογα με την ανταμοιβή».
Προστασία α' κατοικίας
Όσον αφορά την α’ κατοικία, προανήγγειλε νέα ρύθμιση, με την οποία θα παρατείνεται η προστασία και μετά το τέλος του 2017. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» σχολίασε, σχετικά.
Ευκαιρία συνεργασίας με την Κίνα
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, την Κίνα, κάνοντας λόγο για μία χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα.
«Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία με την Κίνα, μέσω των οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΘ «είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».
Στο επίκεντρο των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «πρέπει να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων». «Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα που οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό» συμπλήρωσε.
83η ΔΕΘ χωρίς μνημόνια
«Του χρόνου ελπίζω να σας ξαναδώ, εγκαινιάζοντας την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός της ασφυκτικής επιτροπείας» τόνισε, απευθυνόμενος προς τους παραγωγικούς φορείς.
«Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε, ώστε η χώρα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com