Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Λερναία Ύδρα τα προαπαιτούμενα για νέα μέτρα, τράπεζες, εργασιακό και δημόσιο

Οι οπισθοχωρήσεις της κυβέρνησης μετά τη β' αξιολόγηση αλλά και οι δημοσιονομικές "τρύπες" μεγαλώνουν το βάρος των προαπαιτούμενων, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται σε εκκρεμότητα, όπως διαπιστώνουν τα κλιμάκια των δανειστών που συμπληρώνουν σήμερα μία εβδομάδα επί ελληνικού εδάφους. 


Το διαπραγματευτικό επιτελείο, έχοντας πλέον "ακούσει" και τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup επιχειρεί να ανταποκριθεί στο "κάλεσμα" και να αρχίσει να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα προκειμένου να διατηρήσει ορατό τον δρόμο "εξόδου" από τα μνημόνια, έστω και με κάποια "σχεδία".
Το συντονιστικό όργανο, το οποίο προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ και θα μετρά το ποσοστό υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων ανά πεδίο και υπουργείο με στόχο την 100% υλοποίησής τους έως τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο, είναι το ένα πεδίο το οποίο αναδεικνύει η κυβέρνηση στους δανειστές. Υπόσχεται πρόοδο, ώστε να διασφαλίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την κάθοδο των επικεφαλής των δανειστών (από τις 16 Οκτωβρίου) στην Αθήνα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η έλευσή τους συνδέεται με μία πρώτη ένδειξη προόδου στα μέτωπα της 3ης αξιολόγησης.
Από την άλλη πλευρά αποκρυσταλλώνονται τα μεγάλα μέτωπα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup στην οποία παρουσιάστηκε "το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της τρίτης επικαιροποίησης του προγράμματος που ξεκίνησε πρόσφατα" η Ελλάδα "θα υποχρεωθεί να ολοκληρώσει περίπου 95 δράσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας που εγκρίθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του προγράμματος".
Τα θέματα που θα καλυφθούν στην 3η αξιολόγηση, περιλαμβάνουν -σύμφωνα με το Eurogroup- τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, την αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών (προνοιακά, αναπηρικά κλπ επιδόματα), τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, θέματα δημόσιας διοίκησης, την εφαρμογή στρατηγικής για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στο παραπάνω πλέγμα προαπαιτούμενων (στο οποίο την πρώτη θέση έχει η μάχη για τα νέα μέτρα του 2018 η οποία θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο - Νοέμβριο με την κυβέρνηση να πρέπει να αποδείξει ότι η "τρύπα" 1,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 8μηνου είναι αναστρέψιμη), ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι σε συνέντευξή του στο "ΘΕΜΑ" πρόσθεσε χθες και άλλα: νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και "ενδέχεται να μην είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί". Αναφέρθηκε σε νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στην αγορά εργασίας, στη φορολογία, στη διαχείριση εσόδων και στη δημόσια διοίκηση. Επίσης για τις τράπεζες έκανε σαφές ότι πρέπει να προχωρήσουν "ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μέτρα που είναι καίρια για την αποθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών". 
Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το "τελεσίγραφο" που έδωσε την προηγούμενη Τετάρτη από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος του Eurogroup. Έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει παράταση (πέραν της 31ης Οκτωβρίου που λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας) για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταθέσει στοιχεία στις Βρυξέλλες που να αποδεικνύουν ότι έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δηλαδή ότι έχει δαπανήσει το 150% του ποσού (800 εκατ. ευρώ της 2ης υποδόσης) που έλαβε τον Ιούλιο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com