Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

«Παθητικός πολυγράφος»: Εξελιγμένος ανιχνευτής ψεύδους που λειτουργεί με βίντεο

Μία συσκευή την οποία αποκαλεί «παθητικό πολυγράφο» ανέπτυξε η SilverLogic Labs, εταιρεία που εδρεύει στο Σιάτλ των ΗΠΑ: Στην ουσία πρόκειται για μια υψηλής τεχνολογίας έκδοση του γνωστού ανιχνευτή ψεύδους- με τη διαφορά ότι δεν απαιτούνται καλώδια και άλλα αντίστοιχα αντικείμενα τα οποία «παραδοσιακά» σχετίζονταν με τη χρήση του ανιχνευτή ψεύδους.


Όπως αναφέρει το Reuters, οι δημιουργοί του το χαρακτηρίζουν «παθητικό» επειδή αυτός που υποβάλλεται στο τεστ δεν χρειάζεται να έχει πάνω του καλώδια ή λουριά κλπ: Αντ'αυτού, καταγράφεται σε βίντεο να απαντά σε ερωτήσεις και στη συνέχεια το βίντεο αναλύεται βάσει ενός ειδικά ανεπτυγμένου αλγορίθμου. Όσον αφορά στον τρόπο υποβολής των ερωτήσεων, είναι ο ίδιος με αυτόν ενός συμβατικού πολυγράφου- στην αρχή υποβάλλονται ερωτήσεις με γνωστές απαντήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μία «βάση», ως μέτρο σύγκρισης.
«Αυτό που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε το βίντεο. Το διασπάμε σε δεδομένα και μετά χρησιμοποιούμε ποσοτικά μαθηματικά και deep learning...καθορίζουμε πώς οι συναισθηματικές αντιδράσεις κάποιου συνδέονται με κάποια ερεθίσματα, οπότε, σε αυτή την περίπτωση, ήταν οι ερωτήσεις» αναφέρει ο Τζεριμάια Χέιμον, διευθύνων σύμβουλος της SilverLogic Labs.
Η τεχνολογία αυτή είχε αναπτυχθεί αρχικά για χρήση στη βιομηχανία ψυχαγωγίας, για να αξιολογείται η αντίδραση του κοινού σε ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα. Αυτό που κάνει το σύστημα είναι να αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου, βάσει επτά βασικών συναισθηματικών αντιδράσεων, περιλαμβανομένου του θυμού, της χαράς και της λύπης.
«Θέλουμε να επικεντρώνουμε στο πρόσωπο, έτσι ώστε να μπορούμε να παρατηρούμε πολλές λεπτομέρειες στο βίντεο, καθώς θα το επεξεργαστούμε...για να δούμε το κατά πόσον (το άτομο που υποβάλλεται στο τεστ) πιστεύει αυτά που λέει» σημειώνει η Ράμπια Πιατσεντίνι, στέλεχος της εταιρείας.
Εν τέλει προκύπτει μια αξιολόγηση των επτά συναισθημάτων, που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο ενώ το βίντεο παίζει. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υψηλός δείκτης άγχους, τότε εξάγεται το συμπέρασμα πως το άτομο που υποβάλλεται στο τεστ λέει ψέματα, ή ότι δεν νιώθει άνετα να απαντήσει μια συγκεκριμένη ερώτηση, όπως σημειώνει ο Χέιμον.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com