Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Οι θεσμοί... ξανάρχονται με "λίστες" για εργασιακό, αποκρατικοποιήσεις, πλεονάσματα και αγορές

Έχοντας ανά χείρας "σημειώσεις" για τις εξαγγελίες Τσίπρα για νέα μερίσματα, μείωση της φορολογίας στο κρασί και για το υπόλοιπο "πακέτο" της ΔΕΘ, αλλά και μία σειρά από μνημονιακά πεδία στα οποία έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει απόκλιση σε σχέση με τα "βασικά παραδοτέα" ή αλλιώς με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ξεκινούν οι θεσμοί από σήμερα την κάθοδό τους στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, αρχίζει η έλευση των τεχνικών κλιμακίων με στόχο μέσα στις επόμενες ημέρες, να ακούσουν, να λάβουν στοιχεία και "απαντήσεις" και να... αναχωρήσουν.

Η προετοιμασία ουσιαστικά ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Πηγές του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για 2 τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους των δανειστών.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή βρέθηκε στην Αθήνα  ο επικεφαλής των θεσμών για λογαριασμό της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, για "επαφές εν όψει της 3ης αξιολόγησης" όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα 2 εβδομάδες, ενώ πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι οι αποστολές θα διαρκέσουν 4 -10 ημέρες ανάλογα με το αντικείμενο.
Επόμενος σταθμός είναι η πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου. Στο άτυπο Eurogroup η Ελλάδα είναι ένα από τα δύο θέματα της ατζέντας και όπως αναφέρεται θα περιμένουν τις απαντήσεις και την τοποθέτηση τόσο του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και των εκπροσώπων των τεσσάρων Θεσμών.

Τα πολλά ανοικτά πεδία

Μεταξύ των ανοικτών θεμάτων περιλαμβάνεται αυτό των κόκκινων δανείων, της προόδου στις αποκρατικοποιήσεις, των παρεμβάσεων τις οποίες έχει κάνει η κυβέρνηση στο πεδίο του εργασιακού, τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο για τη δημόσια διοίκηση, τις απαιτήσεις για παρεμβάσεις στο πεδίο των επιδομάτων, αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αναφορικά με τις αγορές,  τα κλειστά επαγγέλματα και τα δικαστικά θέματα σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου και με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα κλιμάκια των Θεσμών επιχειρούν με την κάθοδό τους αυτή την Αθήνα να σκανάρουν την κατάσταση αναφορικά με το κατά πόσο ελληνική κυβέρνηση έχει αυτή τη φορά υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο. Θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ήδη 50 βασικά παραδοτέα (σ.σ. ή αλλιώς όπως είναι γνωστά προαπαιτούμενα), τα οποία αφορούν σε μνημονιακές υποχρεώσεις από το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης έως και τον Αύγουστο του 2017.Μεγάλο μέρος τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από τους θεσμούς, αντιδράσεις οι οποίες όμως μένουν σε χαμηλούς τόνους λόγω της ηρεμίας που πρέπει να διατηρηθεί έως τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Πέρα από τα προαπαιτούμενα, σημαντικό θέμα κατά την κάθοδο των κλιμακίων στην Αθήνα θα είναι το δημοσιονομικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι οι οικονομικές προβλέψεις της για το 2017 ευσταθούν, δηλαδή πως μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% (κοντά στο 2% του ΑΕΠ ανέφερε προχθες ότι θα κυμανθεί ο Πρωθυπουργός) καθώς διαφορετικά ανατρέπονται οι στόχοι του Μεσοπροθέσμου του προηγούμενου Μαίου,  πως τα έσοδα θα καλύψουν το στόχο, παρά την απόκλιση που αποκαλύφθηκε στα στοιχεία του 7μήνου και πως η αύξηση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες κατά 511 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρεις μόνο μήνες (στοιχεία Ιουλίου) είναι αναστρέψιμη και δεν θα προκαλέσει επιπλέον παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com