Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αμφίβολος ο στόχος του 2017 για την ανάπτυξη

Αυξάνονται τα ερωτηματικά ως προς την επίτευξη του στόχου για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2017, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιιονομικό Συμβούλιο, το οποίο υπογραμμίζει ως αρνητική εξέλιξη τη μείωση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 4,6%.



Καθιερώνοντας τριμηνιαίο δελτίο, με τίτλο «Μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις», μεταξύ άλλων, επισημαίνει επίσης τα ακόλουθα:


  • Σταθερά μειούμενη η ανεργία για έκτο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνεται στο 21,2%
  • Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το Β’ τρίμηνο του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (+9,5%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+3,3%).
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο ΚΠ και ΓΚ διαμορφώνεται σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα, γεγονός που καθιστά το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ εφικτό για το 2017.
  • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι ελαφρώς αυξημένες τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά σημαντικά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
  • Συνεχίζεται η συσσώρευση απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ στο Α’ εξάμηνο, με φθίνοντα όμως ρυθμό.
  • Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώνεται περί το 5,5%. Κυμαίνεται δηλαδή στα χαμηλά επίπεδα της περιόδου της κρίσης. Παραμένει ωστόσο πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα των χωρών της ευρωζώνης που εξήλθαν των «προγραμμάτων στήριξης».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com