Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Όταν ο Μακρόν πάει ΔΕΘ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του γάλλου προέδρου

Με καθυστέρηση εβδομάδων "διέρρευσε" από τη γαλλική προεδρία στο πρακτορείο Reuters πως "κλείδωσε" η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν στην Ελλάδα, στις 7-8 Σεπτεμβρίου.


 Δηλαδή, παραμονές της ανόδου του Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κάνει πολιτική "ρελανς" από την πολύμηνη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης που ανέβασε τον λογαριασμό σε 5 δις επιπλέον μέτρα. 
Εφεξής, το στίγμα του Φθινοπώρου για την Κυβέρνηση δεν θα είναι παρά ενα: Ανοίγουμε δρόμο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την Επιτροπεία, καθώς νυν υπέρ πάντων στόχος είναι η βιώσιμη και αμετάκλητη έξοδος στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. 
Στο μεσοδιάστημα, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει όλες τις προσφερόμενες δικλείδες "ασφαλείας", καθώς ο φόβος για την γ' αξιολόγηση η οποία ξεκινάει στα τέλη του Σεπτέμβρη είναι υπαρκτός και ακούει στα αρχικά "ΔΝΤ". 
Και τούτο, γιατί θεωρητικώς, ο προγραμματισμός για την γ' αξιολόγηση, προβλέπει την ολοκλήρωσή της με fast track διαδικασίες, εντός ενός μηνός. Η ... μαξιμινή πείρα πάντως υπαγορεύει σε κυβερνητικά στελέχη την ανησυχία ότι και αυτή τη φορά , η διαπραγματευτική ομάδα θα βρεθεί μπροστά σε απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα δυναμιτίζουν την ομαλή πορεία της διαπραγμάτευσης, δημιουργώντας καθυστερήσεις. 
Εξ ού και εκτιμούν πως ένας ρεαλιστικός στόχος ( που δεν θα παρακωλύει το στοίχημα για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο), είναι η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης έως τα τέλη του χρόνου. 
Ο ρόλος Μακρόν και η ΔΕΘ
Πρώτος σταθμός στα "εγκαίνια" της νέας πολιτικής σεζόν από τον Πρωθυπουργό, θα είναι η επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με τις προετοιμασίες ανάμεσα στις δυο χώρες να έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γάλλος πρόεδρος, ετοιμάζεται για "απόβαση" μαζί με υπουργούς αλλά και επιχειρηματίες, δίνοντας "σήμα" για συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας και στον τομέα των επενδύσεων. 
ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, ο Αλέξης Τσίπρας να μην υποδεχθεί ( κατά τα συνήθη) τον γάλλο πρόεδρο στο Μαξίμου, αλλά στην Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί θα "χτυπά" τις ημέρες εκείνες η "επιχειρηματική καρδιά" της χώρας, ένεκα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 
Εξόχως ενδιαφέρουσα θα είναι και η "παρέμβαση" Μακρόν σχετικά με τα ευρωπαικά τεκταινόμενα. Ο γάλλος πρόεδρος έχει δει τη δημοφιλία του να ακολουθεί ραγδαία πτωτική πορεία παρά την πρόσφατη εκλογή του και φέρεται να στοχεύει ως "αντίμετρο", στην ενδυνάμωση του ευρωπαικού του προφίλ. 
Εξ' ού και στην Κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν το momentum τούτο για να επαναβεβαιώσουν τη γαλλική στήριξη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για την έξοδο από τα προγράμματα , κυριώτατα, στη νέα διελκυστίνδα που αναμένεται να διαμορφωθεί εκ νέου μεταξύ Ε.Ε και Ταμείου. 
Η "έξωση" του ΔΝΤ άλλωστε από το πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές, είναι μια επιδίωξη που παραμένει "ενεργή" στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com