Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

WSJ: Με την υπογραφή της Αθήνας το όριο χρέους στα €325 δισ.

Το ανώτατο όριο χρέους που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί κατά την αποψινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου, διατηρεί την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους και παράλληλα αποτρέπει την Αθήνα να βγει άμεσα στις αγορές για άντληση ρευστότητας, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να ανάψει "πράσινο φως" για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο επί της αρχής, καθώς εξακολουθεί να θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος της χώρας χωρίς μία σημαντική ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας. 
Το πλαφόν στο ύψος του ελληνικού χρέους - που περιγράφεται αναλυτικά σε έγγραφα που προετοιμάστηκαν ενόψει της σημερινής συνεδρίασης και έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση - αφήνει σε Αθήνα και Ευρώπη πολύ μικρό περιθώριο να αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την μεταρρύθμιση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. 
Το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, θέτει ανώτατο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης περίπου στα 325 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί η WSJ το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο υφιστάμενο χρέος της χώρας συν τα κεφάλαια διάσωσης που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Παρότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές για να διαχειριστεί το χρέος της - ανταλλάσσοντας παλαιά ομόλογα με νέα υπό καλύτερους όρους, αν μπορέσει να τους πετύχει - το πλαφόν χρέους θα εμποδίσει την έκδοση νέων ομολόγων για τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα. 
Σημειώνεται ότι στο δεύτερο μνημόνιο με το ΔΝΤ που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2012 το ανάλογο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν στα 340 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε στην WSJ πηγή με γνώση του θέματος, "το πρόγραμμα θα παραβιαστεί αν η κυβέρνηση εκδώσει νέο ομόλογο για την άντληση περισσότερης ρευστότητας". Όπως σε κάθε σημαντική παραβίαση των όρων διάσωσης, αυτό θα επέτρεπε στα στελέχη του Ταμείου να πάνε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και να ζητήσουν να μπει το πρόγραμμα στον "πάγο". Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης διότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. 
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, απ' ό,τι φαίνεται, όταν μπήκαν οι υπογραφές στα έγγραφα δεν δόθηκε σημασία στις συνέπειες που έχει η θέσπιση πλαφόν στο χρέος. Αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν πλέον δεσμευθεί και οι όροι πλέον δεν μπορούν να αλλάξουν. 
Παρά τα εμπόδια, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να βγει στις αγορές τις προσεχείς ημέρες με την έκδοση ενός ομολόγου το οποίο κατά κύριο λόγο θα καλυφθεί με την ανταλλαγή ενός ομολόγου που λήγει το 2019.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com